Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christer i Örnsköldsvik är landets trevligaste taxiförare

En 56-årig glad och positiv människa.
Så beskriver han sig själv, taxichauffören Christer Söderström i Örnsköldsvik.
Nu utsedd till Årets Popretoriker 2015 för sitt "fenomenala kundbemötande". Landets trevligaste taxichaufför, helt enkelt.

Annons

För dem som brukar åka taxi i Örnsköldsvik är Christer Söderström inget okänt ansikte. Han har mött många kunder under sina 25 år bakom ratten.

– Jag är en positiv person. Jag är alltid mig själv och försöker vara en god lyssnare, svarar han på frågan om hur han jämt orkar vara så trevlig.

Han tycker att det bästa med att köra taxi är alla möten med människor.

– Det är därför jag håller på. Lönen behöver man ju, men det är mötet med människor som gör livet värt att leva, säger han bestämt.

Vi åker med en sväng på stan för att få veta lite mer om varför han kör taxi, hans speciella syn på service och vad han gör på sin fritid.

– Jag jobbade åt pappa, Rune Söderström, när jag började min taxikarriär 1978. Han körde taxi i 40 år.

– Det är hans keps jag jobbar i. Jag har den för att hedra honom, säger Christer Söderström när han kör ut på Viktoriaesplanaden från grusplanen vid taxistationen och svänger upp mot stan.

Han berättar om hur han först körde taxi i pappa Runes företag, för att i mitten på 1980-talet ta över bil och företag när pappa slutade.

– Så rullade det på i kanske tio år, tills det blev för mycket med jobbet. Jag hade eget företag och kände till slut att jag höll på att jobba mig sjuk.

Christer Söderström lade taxikarriären åt sidan och började jobba på begravningsbyrå.

– Det var annorlunda men handlade också om att möta människor.

Efter åtta år bytte han ånyo bransch.

– Jag jobbade som butiksbiträde i en skoaffär i stan, och reste även runt till andra butiker vi hade och hjälpte till med olika saker.

Ett par år senare valde han att gå tillbaka till taxijobbet.

– Det kändes som att komma hem, säger han.

I dag är han anställd i ett av de 20-talet taxiföretag som ingår i paraplyorganisationen Örntaxi.

– Det trivs jag alldeles utmärkt med, jag kan inte ha det bättre.

Medan taxibilen letar sig upp mot överstan berättar Christer Söderström om den lyckliga slump som ledde till att han nu får pris som Årets Popretoriker 2015.

– Jag hämtade en man på flyget och skulle köra honom till stan. Det var runt adventstid i fjol. Då hade jag ingen aning om vem han var eller vad han jobbade med.

Kunden var Kjell Dahlin, vd på företaget Popretorik. Han var i Örnsköldsvik för att dagen därpå föreläsa för kommunens chefer om kundbemötande och service.

– Jag satt och pratade i bilen som jag brukar och han berättade att han aldrig varit här förut. Så jag beskrev stan som jag kände den – företag, jobben, naturen. Allt möjligt som jag hade i huvudet.

– Jag brukar göra så ibland för folk som inte varit i Örnsköldsvik förut. Lite som en lokal ambassadör för stan.

När de var framme vid hotellet frågade Christer Söderström mannen om han hade någon tid att passa.

– Har du tio minuter över? undrade jag. Det hade han. Då ska jag bjuda dig på lite sightseeing, sade jag och åkte en sväng ner till hamnen. Sedan åkte jag upp på Varvsberget.

– Det är fantastiskt vackert däruppifrån den tiden på året, med ljusen i alla fönster och stan som ligger för ens fötter.

Christer Söderström brukar bjuda kunder som inte är från stan på en liten snabbsightseeing – om de har tid.

– Jag gör det kanske någon gång i veckan. Hittills har ingen tackat nej, det brukar vara uppskattat.

Efter extrasvängen i advent förra året hörde inte Christer Söderström av sin kund förrän häromveckan.

– Då ringde han och berättade att jag skulle få det här priset. Det känns väldigt hedersamt, det är roligt att få uppskattning. Jag är ju bara mig själv.

När han inte kör taxi försöker Christer Söderström tillbringa så mycket tid han kan med sina fyra barn och de sex barnbarnen.

– Och så gillar jag matlagning och bilsport. Att laga mat hemma är min avkoppling.

Som tävlingsledare inom bilsport åker han runt i Sverige och dömer tävlingar.

– Främst är det gokart, men det blir även en del folkrace, rallycross, drifting och backtävlingar.

…och nu ska du få pris för att du är så trevlig i jobbet?

– Ja, Kjell Dahlin har lovat mig diplom, blommor och en lunch. Plus att jag ska få ett exemplar av hans bok, jag är visst med i ett av kapitlen.

– Han ville ha med mig som exempel på det ultimata kundbemötandet. Vi får väl se, kanske kommer det något taxiföretag också och erbjuder mig en rejäl övergångssumma, säger Christer Söderberg med ett stort skratt.