Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chris O’Berg brinner för vacker musik

Säg Chris O’Berg. vilket är Christer Öbergs artistnamn, och folk tänker på Boogie Woogie och Charlie Norman. Så har det alltid varit.

Christer Öberg i Härnösand började spela piano som sjuåring och blev starkt uppmuntrad av sin musikfröken att spela som Charlie Norman gjorde. Christer växte upp i Luleå med musik dygnet runt med en pappa som var rektor, kantor och körledare och en mamma som sjöng i kyrkokören. Den andliga musiken hämtad från Pingströrelsens Segertoner har givetvis satt djupa spår hos Chris O’Berg, som tar fram läsarsångerna O Store Gud, Var jag går i skogar berg och dalar, Barnatro, Gyllne morgon, Guldgrävarsången med flera då han besöker äldreboendena.

Musik blev det stora intresset och när Robert Wells gästade Bernt Egerbladh i mitten på 1980-talet i tv-programmet ”Hallå där köp blåbär”, så spelade Christer in programmet på ett VHS-band och började nöta in musiken, så att det lät väldigt likt Robert Wells. Så pass likt att Robert Wells kommenterade det med ”onödigt bra”.

Sedan ett år tillbaka har Chris O’Berg liksom andra musiker ägnat sig åt mycket träning då nästan alla spelningar blivit inställda. Det har skapat utrymme åt att reflektera över vilket som skulle kunna bli nästa steg i musikutvecklingen. För Chris O’Berg blev valet enkelt. Klassisk musik har han fastnat för, med det förbehållet att det måste vara lättsmält. Inte musik för musiker utan musik för den breda publiken. Man skulle kunna kalla det för örongodis det han lagt in på Youtube. Sök på Chris O’Berg så dyker ”Blommornas vals”, ”Spring waltz”, ”Elvira Madigan”, ”Roslagsvår” upp och mycket annan vacker musik, där filmteman kommer in i ”Onedinlinjen”, ”Hem till gården”, ”Mot alla vindar”, ”Floden blev mitt liv”, ”Doktor Zhivago”, ”Titanic” för att nämna några av alla musikfilmerna.

Dragspelsmusik kan spelas mycket vackert på piano, som i ”Afton på Solvik”, ”Säkkijärven polka” och ”Novelty Accordion”. Ska man klara av att spela det så vackert som Chris O’Berg gör så krävs minst tre timmars träning dagligen vid pianot. Bara talang räcker inte, utan det behövs en vilja av stål för att bli en pianovirtuos, som kan spela allt mellan himmel och jord vackert.

Någon gång skall det väl åter bli möjligt att spela inför publik och då kommer Chris O’Berg släppa loss vacker musik inom alla musikstilar, inte bara klassiskt och filmteman, utan dessutom i dragspelslåtar, jazz, populärmusik, andlig musik, visor och 50-tals rock.

Kjell Larsson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel