Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chocken: Kom hem till länsat hus

När långtradarchaffisen Mikael Lindholm, 54, kom hem på tisdagseftermiddagen fick han en chock: Dörren var olåst - och huset länsat.

– Får jag tag på de som gjort det här vet jag inte vad jag tar mig till. Det är för bedrövligt. Man blir så arg.

Mikael hade kört flisbil till Örnsköldsvik den här dagen. Arbetet hade gått smidigare än beräknat och han kom hem till huset i Jude, Ramvik, redan tidigt på eftermiddagen, långt före de övriga i familjen. Men redan när han satte nyckeln i låset till entrédörren märkte han att något var fel.

– Jag anade oråd när dörren stod öppen. När jag klev in i huset insåg jag på en gång att det varit ett inbrott och larmade polisen.

Redan i farstun upptäckte han förödelsen. Lådor och skåp har grundligt genomsökts i jakt på värdesaker. I huset var allt en enda röra. Söderslagna blomkrukor på golven vittnar om förövarnas framfart i fastigheten. Golven var repade och på flera fönster syntes kraftiga brytmärken.

Gradvis gick det upp för Mikael vad som saknades i bostaden – värdefulla guld- och silverföremål, vapen, och en myntsamling som han ärvt efter sin far.

– De tycks inte lämnat något åt slumpen. Till och med dotterns sovrum har de genomsökt. Inte ens frimärkssamlingen har de lämnat kvar.

Läs mer: Inbrottsvågen fortsätter

Familjen flyttade in i huset i Jude för 20 år sedan. Här har alltid rått lugn och harmoni, berättar Mikael.

– När jag är borta håller grannarna koll. Vi har aldrig haft ovälkomna gäster, berättar han.

Det har varit rena idyllen - fram till i tisdags. Då bröts friden. Känslan han beskriver är en blandning mellan surrealistisk och ren ilska.

– Träffar jag på de som gjort det här skulle jag inte kunna tygla mina känslor. Det skulle kunna sluta mycket olyckligt.

Extra svår är förlusten av allt arvegods, konstaterar Mikael. Smycken och andra saker som föräldrarna lämnat efter sig.

– Allt annat går att ersätta, men inte saker som har ett stort affektionsvärde. Det smärtar extra mycket, konstaterar han.

Värst av allt är känslan av att någon eller några varit inne i huset och rotat bland familjens ägodelar.

– Du går inte och tänker på att du ska drabbas. Här har vi varit förskonade från brott.

Mikael har tagit ledigt från jobbet på fredagen för att reda upp allt efter inbrottet.

– Vi måste ju byta fönster, städa upp i huset och gå igenom allt som förlorats med försäkringsbolaget. Det tar tid, säger han.

Ett larm ska nu installeras i huset för att motverka nya inbrott, berättar han.

– Ja, det är väl enda sättet att skydda sig mot den här typen av händelser.

Läs mer: Två inbrottstjuvar gripna – togs på bar gärning