Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockande bild tonar fram i mordåtal

Annons

En 34-årig man har nu åtalats efter dubbelmordet i Ljungsbro i höstas. Efter att grovt ha misshandlat flera personer slog han ihjäl en 15-åring och en 57-årig kvinna med järnrör.

Men att just de dödades verkar ha varit en slump.

Mannen åtalas för mord, mordförsök, olaga frihetsberövande, hemfridsbrott och grov misshandel.

Natten till den 2 november i fjol drev mannen runt med en 14-årig och en 15-årig pojke i Ljungsbro utanför Linköping. Han verkade vara en "asschysst snubbe", säger 14-åringen i förhör. Men umgänget urartar och mannen blir våldsam. Enligt 14-åringen säger han: "Jag känner att jag måste döda någon av er".

Han tar sig in i en källare. Där virar han tejp runt pojkarnas handleder, huvuden och över deras ansikten. De har svårt att se, röra sig och andas.

Det första larmet handlar om intrånget.

När polisen kom till platsen fick vi klart för oss att det var betydligt mycket värre än så, säger kriminalinspektör Gunilla Broman.

Då hade mannen slagit en kvinna och hennes 16-åriga dotter, som bodde i huset, med ett järnrör. Han hade dragit ut 15-åringen på vägen, där pojken slogs ihjäl. Ett par som ville hjälpa honom blev också slagna - en 57-årig kvinna så svårt att hon dog.

Polisen har en tydlig bild av hur allt gick till. Mannen själv har knappt bidragit till utredningen.

Han menar att han inte minns så mycket och har gjort vissa medgivande. Men vi har inte en sammanhängande berättelse, säger åklagaren Kajsa Malmström, som på onsdagen väckte åtal mot 34-åringen för en lång rad brott.

Mannen ger ett mycket förvirrat intryck i förhören.

Jag vet ingenting. Jag är bara sjuk, jag vill bara ha hjälp, säger han.

Av åtalet framgår också att mannen ringde till polisen på eftermiddagen före morden, och berättade att han inte mådde bra och kände sig förföljd.

Det som hände var inte planerat, enligt åklagaren. Däremot hade mannen tidigare pratat om att han skulle kidnappa barn eller andra personer, tejpa dem och föra iväg dem för att få fram pengar, berättar vänner i förhör. Men de planerna kan inte kopplas till mordnatten, då mycket verkar ha skett av en tillfällighet.

Åklagaren kommer att kräva livstids fängelse.

Mer läsning

Annons