Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chile får avgörande valomgång

Annons

Ingen av toppkandidaterna hade förmått att få ihop mer än hälften av rösterna i Chiles presidentval, när nästan alla vallokaler räknat klart natten till måndagen. Därmed blir det en andra, avgörande valomgång.

Den konservative Sebastián Pinera hade 44 procent av rösterna, när 98 procent av vallokalerna var klara, mot 29,6 procent till vänsterns kandidat, förre presidenten Eduardo Frei.

Analytiker anser att Pineras ledning ger honom en fördel vid nästa valomgång den 17 januari. Valprognoser har också tytt på att den 60-årige Pinera kan lossa greppet som vänstern haft om presidentposten i Chile sedan diktatorn Augusto Pinochet gav upp makten 1989.

Självförtroende

Bättre tider är att vänta för dem som har det svårt, lovade Pinera när han i sällskap med sin fru och ett av sina fyra barn kom till vallokalen i centrala Santiago.

Den 60-årige affärsmannen och mångmiljardären utstrålade självförtroende, när han förklarade att vänster-mittenkoalitionen Concertacións tid är förbi.

Pinera äger en av Chiles fyra tv-kanaler och andelar i flygbolaget LAN och en fotbollsklubb.

Mot den oerhört populära presidenten Michelle Bachelet skulle han knappast haft en chans, men hon får enligt författningen inte ställa upp till omval.

Bachelets kandidat Frei kom på efterkälken i opinionsmätningarna som gav honom högst en tredjedel av rösterna. Den 67-årige Frei, som beskrivs som okarismatisk, var president 1994-2000 då Chile sjönk ner i en djup ekonomisk kris.

Gamla ansikten

Den tredje kandidaten, oberoende vänstermannen Marco Enriquez-Ominami har hittills 18 procent av rösterna. Den 36-årige filmregissören vänder sig till de väljare som tröttnat på att se samma gamla ansikten i politiken.

Det relativt välmående Chile har klarat sig genom den internationella finanskrisen med hjälp av en statlig fond dit inkomster gått från kopparn, den främsta exportprodukten. Arbetslösheten har dock stigit till 9,7 procent i år och ekonomin har mattats. Trots det har Bachelet fått 80-procentigt stöd i mätningar.