Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chef på försäkringskassan bytte sida

Svårt sjuka som vägras pengar. Toppstyrd organisation. Anonyma beslut. Sven-Göran Modin slutade på försäkringskassan och hjälper istället dem som drabbas.

– Man står inte ens upp för de svårast sjuka i dag. Jag skäms! säger han.

Annons

Det är efter ett långt yrkesliv i socialförsäkringens tjänst som Sven-Göran Modin i Sundsvall byter sida. I fjol strax före 61 års ålder lämnade han kassan med avtalspension. I dag är han försäkringskonsult.

– Jag såg vad som höll på att hända med tuffare lagstiftning och centralisering. Folk kommer i kläm. Och de som har svårast att hävda sig, de som har svårt att skriva och uttrycka sig, de får mest bekymmer, förklarar han, och fortsätter:

– Om man inför en hårdare lagstiftning som nu måste man utreda fallen mer och djupare. I stället ser jag en oerhörd koncentration på handläggningstiden. Oftast gäller bara att avsluta sjukfallen så fort som möjligt. Det premieras också lönemässigt.

Sven-Göran Modin slår inte mot handläggarna. De gör nog sitt bästa. Framför allt efterlyser han att ledningen mer bryr sig om kvaliteten i utredningarna.

– Hanteringen är ju inte professionell. Värdegrunden håller på att försvinna. Vilka är vi till för? Ska vi behaga ledningen i Stockholm eller ska vi betjäna de försäkrade?