Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chávez varnar privata banker

Venezuelas president Hugo Chávez utfärdade på onsdagen en ny varning till de privata bankerna och hotade att placera dem under regeringskontroll.

Det skedde två dagar efter att han stängt fyra mindre banker.

Om jag är tvungen att ingripa i alla privata venezuelanska banker så kommer jag att göra det. Låt ingen tvivla på det, sade Chávez i ett tal som sändes i tv och radio. Om oligarken och rykteskampanjen som startat på internet försöker provocera fram en rusning till ATM-maskinerna för att störta Chávez, låt dem veta: det är det privata banksystemet som kommer att duka under.

Caracas stängde i måndags två banker temporärt och upplöste två andra - Banco Canarias och Banpro Caracas - på grund av oegentligheter.

På onsdagen började bankkunder i Banco Canarias och Banpro att ta ut pengar från sin insättningar i den statliga Banco Venezuela.

I ett försök att förhindra en rusning till bankerna hävdade flera regeringsföreträdare att det nationella banksystemet är stabilt och garanterade att bankernas 750 000 kunder de inte ska förlora sina hårt inarbetande besparingar.

Chávez beskyllde bankerna för att ha övergett sitt utlåningsuppdrag för att i stället specialisera på finansiell spekulation.

Över 70 procent av Venezuelas banker är privatägda.