Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chavez väntar sig ja till omval

Annons

Väckta av karnevalsoväsen röstade miljoner venezuelaner i söndags för att avgöra om president Hugo Chavez ska kunna väljas om obegränsat antal gånger. Denna gång väntar han sig lyckas ändra grundlagen.

Som vanligt i det valtäta Venezuela öppnade röstlokalerna i ottan, klockan sex lokal tid, och stängdes först sent på kvällen. Chavezanhängare försökte få igång ett tidigt valdeltagande genom att i morgonmörkret avfyra väckande fyrverkerier och blåsa i karnevalstutor.

Presidentens ja-sida verkar ha trumf på hand, ett övertag med 5-7 procentenheter enligt två mätningar i lördags, men i de enkäterna hade tio procent av de tillfrågade ännu inte bestämt sig.

Men även i den förra liknande omröstningen, i december 2007, tydde mycket på en Chavezseger. Då slutade det med knappast möjliga nej-seger, 51 procent.

"Mitt öde avgörs"

Varken EU eller OAS (Organisationen av amerikanska stater) har officiella observatörer i Venezuela. Men EU-parlamentarikern Luis Herrero hade tänkt följa valet på plats, inbjuden av ett oppositionsparti. Efter att ha beskrivit Chavez som diktator kastades han dock ut ur landet i fredags, en åtgärd som ledde till ilskna utspel från EU och Herreros hemland Spanien i helgen.

Presidenten själv var mer nedtonad än vanligt när han röstade i västra Caracas.

Han var en god förlorare förra gången, 2007, bara för att alltså nu bara drygt ett år senare försöka igen.

Väljarna ombads helt enkelt svara ja eller nej på frågan om ifall presidenter, guvernörer, parlamentsledamöter, borgmästare och andra politiker ska kunna omväljas fler gånger än nu.

Oljepriser

Chavez blev själv första gången president 1998, och valdes efter grundlagsändringar om 2000 och 2006. Han säger nu att han kommer att ha "siktet öppet ända till tiden efter 2013", året då hans nuvarande mandat löper ut.

Det alltmer polariserade landet i norra Sydamerika har 16 miljoner väljare. Många är våldsamt fientliga till Chavez yviga socialistretorik, medan andra lika entusiastiskt lovprisar honom för att ha försökt lyfta landets fattiga ur deras elände med hälso- och utbildningsprogram. Oppositionen kritiserar honom för stigande brottslighet, korruption och inflation.

Enligt bedömare kallade han till folkomröstningen i hast, i hopp om att verkningarna av sjunkande oljepriser inte skulle göra sig alltför gällande. Oljeinkomsterna finansierar hans sociala program.

Mer läsning

Annons