Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chauffören och galleristen som älskar att måla – möt två konstveteraner från Kramfors

Efter sju års uppehåll har välkända galleristen Ragnar Forsberg fattat penseln igen. Nu ställer han ut på Kramfors konsthall tillsammans med den inbitna akvarellmålaren Håkan Sjöberg.

Redan som ung var Ragnar Forsberg intresserad av konst. Mötet med Jan-Erik Ohlzon, som hade sin ateljé i den gamla taxistationen i Kramfors, blev en vändpunkt. Ragnar Forsberg började måla på allvar och ställde också ut oljemålningar några gånger under 70-talet i Kramfors konstförenings regi.

Och när han blev utan jobb i slutet av 1970-talet var valet självklart – han startade en egen firma med konst och inramningar som huvudsaklig inriktning.

Galleri Ängerö byggdes 1987, en liten pärla där många stora konstnärer visat sina verk. Oräkneliga besökare har under årens lopp vallfärdat till Ragnar och Eva Forsberg för att besöka utställningar med allt från de konstnärliga bjässarna till vanliga amatörmålare.

Själv har Ragnar Forsberg låtit penseln vila i perioder.

– Det är så mycket annat, man hinner inte med. Jag hade faktiskt inte målat på sju år när jag fick frågan om jag kunde tänka mig att ställa ut, berättar han.

– Så jag har målat hela hösten för att få ihop material till utställningen. Det är mest nya saker, även om det finns ett och annat äldre verk.

Motiven kommer från Ångermanland; det är flyhänta natur- och miljöskildringar berättade med säker hand och känsla för ljusets poetiska dimension.

Extra spännande blir det när Ragnar Forsberg lyfter ut välkända gamla byggnader och placerar dem i helt ny kontext. Babelsberg får ligga i ensamt vintrigt majestät, omgivet av granskog, medan Stenskolan tronar som ett gammalt skotskt herresäte i ett dimmigt landskap som lyser av höstfärger.

Håkan Sjöberg har också varit intresserad av teckning och målning sedan barnsben. Barndomens skepp och hästar avlöstes av landskap; bildlärare Nils-Gunnar Johansson uppmuntrade den unga begåvade pojken att söka sina motiv utanför klassrummets fyra väggar.

Håkan Sjöberg har bland annat ställt ut just på Galleri Ängerö.– Jag har jobbat som lastbilschaufför och har hittat många vackra motiv utefter vägarna som jag fotograferat och sedan målat, berättar han.

Även Håkan Sjöberg målar gärna motiv från Kramfors med omnejd – dyktalberna i Ångermanälven, Svanösundet, gamla tullhuset vid vilket Ådalshändelserna en gång ägde rum.

– Jag har mer tid att måla nu när jag blivit pensionär. Det är bara så oerhört roligt.

Utställningen arrangeras av Kramfors konstförening och pågår till den 9 januari.

* * *

Läs mer kultur och följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook

Musik: Musik som hejdar tiden – Gilles Apap och Arvo Pärt

Dans: Norrdans till nordisk biennal med Lille prinsen

Mer konst: konstnärlig kakafoni på Galleri Lokomotiv