Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Charmigt studiebesök på hundavelsstationen

STF:s lokalavdelning i Sollefteå gjorde ett studiebesök på hundavelsstationen den 23 oktober. Vi var 14 deltagare som först fick en kort redogörelse för organisationen. Sedan kom det mer intressanta nämligen hunduppfödningen.

Annons

I Sollefteå är det endast schäfrar som man föder upp. I genomsnitt de senaste åren har det fötts 200 valpar. Den dräktiga tiken kommer till stationen några dagar innan den beräknade nedkomsten. Hon sätts då i karantän och undersöks av veterinär så att hon inte har någon smitta innan hon får komma in i valpstallarna. Övervakning sker här med hjälp av kameror så att skötarna ser om de måste ingripa vid valpningen.

Kullarna varierar mycket i storlek men består i genomsnitt av 6-7 valpar. Vaccination sker vid sju veckors ålder. En vecka senare åker de till sina fodervärdar. Geografiskt försöker man hålla samman kullarna då man har konsulenter som följer upp att valparna utvecklas som förväntat och att fodervärdarna klarar av sina uppgifter. Hundarna kan annars omplaceras. Avelsstationen betalar foder och eventuella veterinärbesök under tiden valparna är hos fodervärdarna.

När valparna blivit 13-15 månader tas de in för tester samt medicinsk undersökning. De som klarar dessa blir antingen avelstikar eller utbildas till uppgifter inom försvaret eller hos polisen. De som ej blir godkända kan få komma till tullen eller hos väktare. Fodervärdarna erbjuds att köpa de hundar som inte kan utplaceras.

Vid studiebesöket hade man en kull med sju valpar inne. De var sex veckor och därför ej vaccinerade. Av den anledningen fick vi ej klappa dem utan endast titta på dem på några meters avstånd. Valparna var så söta att vi hade lust att smuggla med oss dem hem, men vi nöjde oss med foton på dem. En mycket givande kväll men framtiden får utvisa om man värvade någon ny fodervärd.

Kent Edin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel