Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CEO vill lämna rädslan bakom sig

Annons

Fyra år efter den hyllade debutskivan "White magic" släpper Eric Berglund (CEO) sitt andra album. Skillnaden?

Jag är mindre rädd nu och hoppas att det märks på låtarna, säger han.

För två år sedan flyttade den förre Tough Alliance-medlemmen Eric Berglund från Göteborg och ut till den skånska landsbygden. Flytten gav honom ro att arbeta med skivan "Wonderland", hans andra under artistnamnet CEO.

Titeln är ganska talande. Folk tänker att den handlar om en fantasivärld, som i "Alice i Underlandet", men det är precis tvärtom. "Wonderland" är hemma. Det är där man inte behöver oroa sig, säger han.

Vill stänga Pandoras ask

Vi träffas utomhus på Djurgården i Stockholm, trots att det är minusgrader och snålblåst. Naturen har en viktig plats i Eric Berglunds liv. Det är där som de flesta av hans låtar växer fram.

I tonåren var jag väldigt mycket ute i skogen, sedan tappade jag det totalt och kom på villovägar. Det är ganska talande för människan i stort, att man dras in i saker och tappar kontakten med det naturliga.

Flytten till Österlen hjälpte Eric Berglund att hitta tillbaka till naturen. Efter flera år i Göteborg märkte han att han ändå mest hängde i naturreservat utanför staden och att han därför "lika gärna kunde dra därifrån".

Nu kan jag se staden med ett utanför perspektiv och uppskatta att komma hit, så kände jag inte förut, säger han.

Musiken på det nya albumet består av elektronisk pop med inslag av en hel del samplade röster. Den första låten, "Whorehouse", inleds med en mansröst som säger att han har öppnat Pandoras ask och att han nu måste stänga den. För Eric Berglund, vars tillvaro i The Tough Alliance stundtals var kaotisk, är det en talande metafor.

Sedan ett tag tillbaka känns det som att mitt liv handlar om att stänga den asken. Det kommer jag nog aldrig att kunna göra helt, men den är mer stängd nu än när jag gjorde den förra skivan, säger han.

Utesluter inte återförening

Hur är det då med The Tough Alliance, succébandet som Eric Berglund startade 2001 tillsammans med Henning Fürst? Duon håller fortfarande kontakten - men bara sporadiskt.

Det är lite komplicerat. Vi började göra musik ihop när vi var 12 år och höll på tills vi var 27 eller 28. När man har haft något så stort ihop så länge är det svårt att hitta ett nytt sätt att förhålla sig till varandra. Men vi är inte arga på varandra eller så.

TT: Hur ser du på en återförening?

Just nu kan jag inte se hur det skulle gå till, men jag vill inte låsa några dörrar.

Mer läsning

Annons