Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet: Nytt stärkt ledarskap behövs i Västernorrland

I Västernorrland finns flera av landets främsta företag inom skog, energi och verkstad. Vi ser en växande besöksnäring, och allt fler spännande miljöteknikföretag runt om i länet, flera i internationell framkant i det så viktiga klimatarbetet. Därför behöver hela Sverige ett Västernorrland som fortsatt levererar och nyckeln till detta är en utbyggd infrastruktur.

Högst prioriterad är dubbelspår på Ostkustbanan mellan Gävle och Härnösand. Då skulle restiderna halveras, godstrafiken ute i Europa fyrdubblas och miljönyttan mångfaldigas. Politiken måste agera, prioritera och vågar fatta beslut som gör dubbelspår på Ostkustbanan verkligt.

Läs även: Ställ inte primärvården mot tre akutsjukhus – ska finnas bra vård i hela länet

(C) vill väcka förslaget om lånefinansiering av investeringar i Nya Ostkustbanan till regeringen. För oss är folkhälsa grunden för en hållbar välfärd där vården ska finnas nära till hands. Primärvården ska vara förstahandsvalet och behöver stärkas. (C) vill satsa 100 miljoner kronor extra på länets hälsocentraler och vårdcentraler. Specialistvården ska erbjudas patientsäkert och av god kvalitet.

Den psykiska hälsan hos unga ska särskilt uppmärksammas. Då behövs utvecklad samverkan kommuner/region, offentliga/privata utförare, olika professioner, mellan sjukhus och mellan regioner. Vården ska alltid vara lätt tillgänglig och utgå från individens behov, delaktighet och önskemål. En väg att gå är att öppna upp vården för fler vårdgivare så fler människor kan få vård i rätt tid. Vi i Centerpartiet vill att sjukhuset i Sollefteå drivs på entreprenad med möjlighet till uppdrag både från regionen och andra. Ambitionen är att öppna upp för lösningar som sett till verksamhet och ekonomi möjliggör en patientsäker nystart av BB och akut kirurgi.

Läs också: Byt inte region till Västerbotten – sjukhuset skulle vara ett minne blott

Medarbetarna och dess kompetens är den viktigaste resursen i vården. Ett stärkt lokalt ledarskap med närvarande chefer är vägen till framgång för att lösa kompetensrekrytering och minska stafettberoendet, som år 2017 kostade närmare 500 miljoner kronor. Vi vill se en lokal ledning med en närvarande chef för hela sjukhuset i Örnsköldsvik med uppdraget att i samverkan samordna och utveckla verksamheten. Som största sjukhus så har sjukhuset i Sundvall en särskilt uppgift att fylla som resurs i länets sjukvård och i norra sjukvårdsregionen, (C) vill se fortsatta strategiska investeringar och satsningar vid sjukhuset i Sundsvall.

Vård på distans behöver vidareutvecklas och införas på nya områden, och här finns goda exempel i närområdet. Västernorrland står inför stora utmaningar, som handlar om att skapa möjligheter till tillväxt och framtidstro. Satsningar på järnväg är en central bit i det pusslet. På samma sätt är en god och nära vård en väsentlig pusselbit för att känna trygghet oberoende av var man väljer att bosätta sig i vårt län.

Det behövs ett nytt ledarskap i Region Västernorrland och vi är beredd att axla detta. Det handlar i praktiken om ett konkret politiskt arbete i vardagen, en närodlad politik.

Jonny Lundin (C)

toppkandidat i Regionvalet 2018

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel