Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern bejakar surrogatmödraskap

Annons

Centern säger ja till surrogatmödraskap i Sverige, men utan pengar inblandade.

Vi har bytt fot, tagit ett steg framåt, säger Anders W Jonsson, förste vice partiledare.

Tidigare har partiet ställt sig positivt, tillsammans med de övriga regeringspartierna, till att utreda om det skulle kunna bli möjligt.

Jonsson, som också är barnläkare, tror att beslutet kan driva på i riksdagen. Han räknar med Folkpartiet och Miljöpartiet, kanske också Moderaterna och Socialdemokraterna. De som är emot är Vänsterpartiet och Kristdemokraterna, och Sverigedemokraterna brukar ha en konservativ linje.

Utredningen som KD sagt ja till ska inte pröva hur det ska bli möjligt, bara om det skulle kunna bli det.

Ser inga risker

Anders W Jonsson ser inga risker med surrogatmödraskap, förutsatt att pengar inte blandas in. Han hänvisar till goda erfarenheter från Nya Zeeland.

Han framhåller att Statens medicinsk etiska råd (Smer) säger ja till surrogatmödraskap, utan ersättning.

Fredagens stämmodebatter handlade annars mest om jobb och ekonomi.

Med knapp marginal slapp näringsministern och C-ledaren Annie Lööf undan krav på höjda avgifter för gruvbolag.

Tittar man på de mindre gruvbolag som finns i Sverige så går de på knäna. Vi kan ta Pajala och de gruvor som nu öppnas i Dalarna. Att i det läget lägga på ytterligare skatt skulle hämma jobb och tillväxt, säger Lööf.

Jämn omröstning

Ombuden som förlorade gjorde det med bara fem röster, 195 mot 200 för partiledningen. De ville se partiet arbeta för att höja skatten på uttag av råvaror, som gruvdrift, och att en del av pengarna ska gå till kommuner, markägare och regioner.

Riksdagsledamoten Kerstin Lundgren beskrev Sverige som ett lågskatteparadis för gruvbolag.

Men Tomas Mörtsell, kommunalråd i Storuman där debatten gått het om en planerad gruva och dess inverkan på natur och samer, ville annat. Sker etableringen till hårda miljövillkor är det en väg till utveckling i stället för avveckling i kommunen, hävdade han.

En miljöskandal, konflikter om brytning på flera ställen och frågan vad staten egentligen tar betalt av bolagen, har eldat på striden om gruvexploatering. Sverige har, i jämförelse, låg avgift för brytning. Men det är rätt, enligt Annie Lööf, som har gruvpolitiken på sitt regeringsbord.

Mer läsning

Annons