Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerilska över sabotage mot valaffischer

Centerpartiet i Kramfors rasar över vandalisering av partiets valaffischer. Tre affischer i och runt Kramfors har de senaste dagarna utsatts för sabotage av olika slag.
– Det här verkar organiserat och riktat mot just Centerpartiet, säger Tord Nyhlén (C).

Tidningen Ångermanland berättade häromdagen om hur flera partier i Sollefteå upprördes över att Västrainitiativet använde baksidan av partiernas affischplakat för sin affischering. I Kramfors har nu Centerpartiet fått nog.

Tord Nyhlén upptäckte i lördags en tjej och kille i 15-årsåldern som stannat vid en affisch han satt upp i korsningen mellan vägarna till Sandviken och Dysjön.

– Tjejen, som bar ett SSU-märke, rev sönder affischen. När jag sade åt henne svarade hon att jag skulle skita i det här och visade fingret. Jag tog då fram mobilen för att fotografera dem, men då försvann de.

Vid busshållplatsen till Vallen har en Centeraffisch förstörts och utanför Dollarstore har en annan tejpats över med slagord. Tord Nyhlén har polisanmält den händelse han bevittnade.

– Men tyvärr är det väl inte mycket polisen kan göra.

Alliansens valstuga på torget i Kramfors fick i valrörelsens inledning en fönsterruta utslagen och affischerna nedslitna. Sedan dess har de fått sitta kvar. Även Socialdemokraternas affischer drabbades vid det tillfället av skadegörelse.

– För oss är det här ett stort problem och det är i Kramforstrakten det varit skadegörelse, inte i Höga kusten, säger Birgitta Widerberg (C).

Gudrun Sjödin (S) tar avstånd från allt sabotage mot valaffischer. Men hon tror inte att det var aktiva SSU-are som förstörde Centeraffischen.

– Vi har inga SSU-are i den åldern. Här i valstugan delar vi ut massor av SSU-märken och en del ungdomar kan ju samtidigt bära märken från olika partier.

Vid sidan av sabotaget mot valstugorna i valupptakten och mot Centerpartiet de senaste dagar tycks valaffischerna i Kramfors kommun ha klarat sig hyggligt mot klåfingriga. En del valaffischer har plockats bort av Svevia, som sköter väginspektionerna på entreprenad åt Trafikverket inom Driftsområde Kramfors.

Här har fyra affischskyltar tagits bort mellan Kramfors och Lunde, en skylt i Bondsjöbacken i Härnösand och en i Nordingrå. Olika partier har i dessa fall inte följt reglerna för hur skyltarna får placeras. Affischerna finns nu att hämta på vägstationen i Veda.

I reglerna sägs bland annat att valaffischer inte får sättas upp utmed motorväg, motortrafikled eller annan liknande väg/gata. De får inte placeras i kurva eller korsning eller i övrigt så att sikten för fordonsförare skyms. Valaffischer får sättas upp tidigast fem veckor före valdagen och ska tas ned senast en vecka efter valdagen. Man måste också ha tillstånd av markägaren.