Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Celltransporter gav medicinpris

Annons

James Rothman, Randy Schekman och Thomas Südhof delar Nobelpriset i medicin för sin forskning kring cellernas transportsystem.

De tre har på olika sätt beskrivit hur transporter med så kallade vesiklar kontrolleras och styrs. När sådana system inte fungerar kan effekten bli en rad olika sjukdomar, som neurologiska problem och diabetes.

Oh my god, oh my god!

Så beskriver Randy Schekman hur han reagerade på priset. Han sitter på sängkanten och har precis mottagit beskedet när TT ringer.

Jag hade tänkt ut något mer elegant att säga, men det var det första jag kom på, säger han.

TT: Väntade du dig detta?

Nej, egentligen inte. Jag tycker att det gått lite lång tid sedan arbetet gjordes, säger han.

Han har dock haft Nobelpriset i tankarna senare år, och knappt kunna somna de nätterna. Men i natt sov han djupt när samtalet kom.

Jag hörde knappt signalen, men min fru ropade till mig "This is it, this is it!", säger han.

Priset handlar om de små paket som kallas vesikler. Inuti dessa transporteras olika livsavgörande molekyler som sedan skickas till olika platser i kroppen. Randy Schekman identifierade en grupp gener som agerar trafikledare för transporten av vesiklarna.

TT: Kommer du till Stockholm?

Självklart!

James Rothman upptäckte att vesiklarna levererar sin last på rätt plats genom att smälta samman med det så kallade mottagarmembranet. Han säger till Vetandets värld i Sverige Radio att priset är bland det mest ärofulla som finns.

Nu när de första skakningarna har lagt sig känner jag mig bara djupt hedrad.

Men ett ännu större ögonblick, säger han, var vid en avgörande upptäckt i hans forskning 1993.

Det är ett mycket sällsynt spänningsmoment för en forskare att upptäcka något som är grundläggande för hela naturen. Det går utanpå allt.

Thomas Südhof upptäckte hur signaler styr frisättningen av substanser från vesiklarna vid rätt tidpunkt.

I sin helhet har de tre forskarna alltså klarlagt det sofistikerade maskineri som styr transport och leverans av molekyler i cellen. Utan en perfekt fungerande vesikeltrafik förfaller cellerna till ett tillstånd av kaos.

Rönen har ännu inte lett till genomgripande nya behandlingar för de stora folksjukdomarna. Däremot gör forskningen att man kan förstå vissa sjukdomar bättre och förhoppningsvis gör förståelsen av "komponenterna i maskineriet" att man i framtiden kanske kan påverka dem, enligt, säger professor Klas Kärre i SVT:s Nobelstudio.

Det var ju väntat på så sätt att de nyss fick världens näst finaste pris, Laskerpriset, sade vetenskapsjournalisten Karin Bojs i Nobelstudion.

Enligt Kärre fick två av pristagarna Laskerpriset för tio år sedan medan den tredje fick priset förra året.

Fakta: Pristagarna

James E Rothman föddes 1950 i USA och doktorerade vid Harvard Medical School 1976. Han påbörjade sin forskning vid Stanford University i Kalifornien och är i dag professor i cellbiologi vid Yale University i USA.

Randy W Schekman är också amerikan (född 1948) och disputerade vid Stanford University 1974. Han är i dag professor vid institutionen för molekylär- och cellbiologi vid University of California i Berkeley.

Tomas C Südhof är född 1955 i Göttingen, Tyskland. Han doktorerade i neurokemi 1982 vid universitetet i Göttingen och flyttade samma år till USA där han i dag är verksam vid Stanford University i Kalifornien.

Mer läsning

Annons