Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carlsen nära VM-titel i schack

Annons

Den norske utmanaren Magnus Carlsen vann det nionde partiet mot regerande schackvärldsmästaren Viswanathan Anand. Därmed har Carlsen sex poäng mot Anands tre och kan avgöra matchen i morgon.

Anand gav upp efter att ha satsat mycket offensivt mot Carlsens kungaflank. Den 43-årige indiern gjorde en synnerligen grov missräkning och det fällde avgörandet.

Tursamt för mig gjorde han en blunder, konstaterade den 22-årige norrmannen på den efterföljande presskonferensen.

Carlsen gav ett lugnt intryck direkt efter den nervdallrande matchen, medan Anand gick igenom sina drag med uppenbar irritation.

Det var en tuff match, sade Carlsen. Redan från början verkade det bli en obalans. Jag var nära att hamna i matt, vilket jag inte varit i några tidigare matcher. Då var jag tvungen att hitta på en motattack.

Klarar han remi i morgon är Carlsen ny världsmästare.

Trots sin tabbe såg Anand samlad ut på presskonferensen. I 25 drag dominerade han partiet och Carlsen tvingades svettas rejält för att undersöka hur mycket kraft som egentligen fanns bakom indierns potentiella matthot. Sedan: ett hisnande förbiseende - som fick alla schackkommentatorer att förfasa sig - och allt var över.

Hur känns det nu? frågade en dansk journalist.

Jag spelade oansvarigt eller dumt, om du vill, löd det lakoniska svaret från den regerande världsmästaren som sannolikt mister sin titel.

Carlsens seger var oväntad då han spelade svart. Matchen genomförs i Madras (Chennai) i Indien.

Mer läsning

Annons