Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Larsson-målning dras tillbaka

Annons

Den omstridda Carl Larsson-målningen "Karin skalar äpplen" dras tillbaka från försäljning på Bukowskis. Efter debatten har den norske säljaren bestämt sig för att inte sälja verket.

"Jag och min familj har beslutat oss för att behålla konstverket och inte utsätta Bukowskis eller oss själva för ytterligare tramsigheter", skriver den anonyme säljaren i en kommentar.

Under tisdagen framkom även uppgiften att Bukowskis polisanmälts för häleri. Bakom anmälan står en privatperson i Stockholm och polisen kommer nu att inleda en förundersökning, rapporterar SVT:s "Kulturnyheterna".

Akvarellen, som målades av Carl Larsson 1904, försvann från Norrköpings konstmuseum 1988. För drygt ett år sedan kontaktades auktionsfirman Bukowskis av den norske konstsamlaren som ville sälja den. Då tackade Bukowskis nej, efter kontakter med Norrköpings museum.

I år gjorde auktionsverket dock en ny bedömning i ärendet och bjöd ut målningen till försäljning på en auktion den 4-7 december. Bukowskis anser att den nuvarande innehavaren har gjort köpet i god tro och stölden är också rent polisiärt preskriberad. Norrköpings kommun anser dock att man fortfarande är den rättmätiga ägaren till målningen.

Bukowskis vill inte kommentera ärendet ytterligare.

Mer läsning

Annons