Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cantet ställer skolan mot väggen

Annons

I Guldpalmvinnaren "Mellan väggarna" lurar regissören Laurent Cantet våra fördomar flera gånger om. På fredag får filmen svensk premiär.

Höstupprop i en fransk skola. Mångkulturella elever. De nya lärarna presenterar sig, de gamla skrattar luttrat: "Hoppas ni kan hålla modet uppe".

Då anar man vad som väntar i "Mellan väggarna": antingen en skräckhistoria med dånande kulturkrockar och krig i korridorerna eller en tillrättalagd version av hur fint allt blir bara vi är demokratiska och toleranta mot varandra.

Men inget spektakulärt inträffar i skolan. I stället fortlöper året med de typiska småkonflikter och glädjeämnen som finns överallt. En elev bråkar, en annan höjer sina betyg. I skamvrån sitter bara publiken med sina fördomar. Och regissören Laurent Cantet kan nöjt konstatera att han lyckats.

Skildra vardagen

Cantet ler när han jämför sina barns skola med den som han själv gick i för trettio år sedan.

Bilarna brann

"Mellan väggarna" färdigställdes under den period då franska förortsungdomar kravallade på gatorna och tv dagligen visade bilbränder och polischocker från de invandrartäta förorterna. Hur ser Cantet på framtiden för de femtonåringar som han skildrar i sin film?

Mer läsning

Annons