Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Cannabis är ingen beskedlig narkotika"

Ådalsskolan genomför nu en temavecka om droger. Författaren Pelle Olsson mötte på tisdagen elever och personal på skolan för en diskussion om cannabis.

Annons

– Föreläsningen är det input utifrån som ska leda till diskussioner på skolan. Det är viktigt att vi vuxna är lydhörda och får veta hur kulturen på skolan är när det gäller droger. Vad vi vet är att vi agerar snabbt vid misstanke om att droger förekommer, säger Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan.

Pelle Olsson är bosatt i Småland, men uppvuxen i Härnösand. Han har som författare och journalist skrivit om drogproblematik. Som utbildad sjuksköterska har han också arbetat med missbrukare.

Cannabis är den drog som är vanligast bland ungdomar. Pelle Olsson vill avliva en myt om att cannabis ska vara en förhållandevis beskedlig drog jämfört med "tyngre" narkotika.

– Det är en uppfattning som hänger kvar sedan 60-talet. Sedan dess har cannabis förädlats och blivit betydligt verkningsfullare.

Han får ofta hård kritik från personer som försvarar cannabis, bland annat genom att framhålla medicinska effekter som smärtlindring.

– Men vissa mycket små positiva effekter väger inte upp allt det negativa. Hjärnan påverkas, speciellt hos unga människor som fortfarande är under utveckling. Man blir helt enkelt dummare.

Pelle Olsson framhöll att vanlig tobaksrökning ofta är en inkörsport till cannabis.

– Den som inte tidigare rökt har svårt att få i sig cannabisröken.

En missuppfattning är också att drogmissbruket ökar kraftigt bland ungdom. Sett på en tioårsperiod ligger det rätt stabilt berättade Pelle Olsson.

Under temaveckan får eleverna jobba med drogproblematik inom alla ämnen. I matematiken kan det vara att beräkna hur mycket droghandeln omsätter, inom svenskan att skriva en berättelse om missbruk.

Annons