Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancerrisk ökar med åldern

Annons

Kvinnor som behandlats för cellförändringar löper större risk än andra kvinnor att drabbas av livmoderhalscancer eller vaginalcancer när de blir äldre. Efter 60 års ålder accelererar risken, visar ny forskning.

I genomsnitt är risken för de här kvinnorna lite mer än fördubblad jämfört med normalbefolkningen men när de sedan kommit upp i 70-årsåldern har den risken ökat till att vara sex gånger så stor. Risken fortsätter sedan att öka.

Upp i 80-årsåldern kan det vara tio gånger så stor skillnad mellan de som är behandlade och de som inte har haft cellförändringar tidigare i livet, säger Björn Strander, ansvarig forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Vill se fortsatta kontroller

I dag kallas alla kvinnor mellan 23 och 60 år till regelbundna provtagningar för att upptäcka cellförändringar. Björn Strander och hans forskarkollegor tycker att de kvinnor som har haft allvarliga cellförändringar bör erbjudas kontroller även efter 60 års ålder och tror att deras upptäckt kan komma att förändra sjukvårdens rutiner.

Den här gruppen blir speciellt utsatt, därför behöver de ha kontroller senare i livet också. Det är upp till varje landsting att fatta beslut om detta. Det handlar om små kostnader men det krävs framför allt initiativ och insikt att det är så här, säger Björn Strander.

Ändå få som drabbas

Studien bygger på uppgifter om över 150 000 kvinnor hämtade ur Socialstyrelsens cancerregister. Björn Strander vill betona att antalet kvinnor som får cancer i livmoderhalsen eller slidan totalt sett är litet.

Det är inte så att man ska gå omkring och vara livrädd och tro att man ska dö i livmoderhalscancer bara för att man har blivit behandlad. Det bara någon procent som drabbas men det är ändå anmärkningsvärt när man är behandlad just för att förebygga cancer att det ter sig på det här sättet, säger han. Framför allt när vi tycker att möjligheten att göra någonting åt det här ligger så nära tillhands.

Mer läsning

Annons