Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Calmfors vill höja skatterna

Regeringen bör höja skatterna för att betala migrationskostnaderna i stället för att manipulera utgiftstaket, anser Lars Calmfors, professor i nationalekonomi.
Men finansministern vill inte ändra taket.

Det är intressant att Lars Calmfors tycker att vi ska höja skatterna rejält. Det visar ju att det inte finns utrymme de kommande åren för de stora skattesänkningar som den borgerliga oppositionen föreslår. Sen gör Lars Calmfors och jag olika bedömningar av hur man bäst värnar respekten för utgiftstaken, säger Magdalena Andersson (S) till TT.

Calmfors, verksam vid Stockholms universitet, säger i en intervju i Dagens industri att han inte invänder mot att Sverige har tagit emot många flyktingar.

Men givet att vi gjort det borde vi betala en del av kostnaden direkt genom att höja skatterna för att få en snabbare förbättring av de offentliga finanserna, säger Calmfors.

I regeringskansliet pågår arbetet med vårbudgeten. De snabba kostnadsökningarna för flyktingmottagandet gör att budgettaket kommit farligt nära. Finansministern tog en del kostnader för 2016 redan förra året. En del myndigheter kan få minskade anslag, men det och de ökade skatteintäkterna kan visa sig otillräckligt.

Höja taket

Lars Calmfors gillar inte att finansdepartementet "manipulerar utgiftstaket" utan förordar med hänvisning till den exceptionella situationen att taket höjs. Men det vill inte Magdalena Andersson.

Jag tycker att de åtgärder regeringen vidtagit för att klara sig under taket är en klokare politik än att göra förändringar i taken. Jag tror att det på sikt är bättre för respekten för utgiftstaken, säger hon.

Hon håller inte med om att regeringen manipulerar utgiftstaket.

Migrationsverket har i sitt budgetäskande begärt cirka 30 miljarder extra för innevarande år och 32 miljarder extra för 2017, till följd av den kraftiga ökningen av asylsökande förra året.