Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Caj-Åkes syster dog i aids

Systern Elisabeth dog i aids 1987 och Caj-Åke har i nära tjugo års tid rest land och rike runt för att upplysa om sjukdomen.

– Men nu verkar det otrendigt att prata om hiv och aids, konstaterar han.

World Aids Day, världsaidsdagen, som infaller i dag tycker Caj-Åke Hägglund i Härnösand är värd att uppmärksamma.

– Men det läggs längre och längre bak i tidningen. Det blir intressant att se om Rapport visar några bilder alls på kvällen, funderar han.

Elisabeth Hägglund var när hon dog vid 26 års ålder det första kända fallet som hade smittats heterosexuellt i hela Europa.

Hon blev hiv-infekterad två år tidigare av en man i Härnösand som i sin tur hade smittats till sjöss. Mannen hon var ihop med hann träffa två andra kvinnor och få barn innan saken uppdagades. Allt som allt smittades tio personer i Härnösand. Alla är döda i dag.

Caj-Åke Hägglund vill inte lägga skuld på någon. Han låter fakta tala:

– Bettan hade p-piller. Alla skulle ha p-piller då. Kondom var inte inne. Och det fanns inga bromsmediciner på den här tiden. Det var därför det gick så fort på slutet.

För egen del blev Caj-Åke något av resande missionär mot aids. I nästa tjugo år åkte han runt i Sverige och föreläste i skolor.

I dag tycker han att efterfrågan i skolan är som bortblåst. Aids och hiv verkar ha fallit i glömska.