Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C vill införa jobbpeng

Centerpartiet vill införa en särskild jobbpeng.

Dessutom vill partiet på sikt att Arbetsförmedlingen ska sluta förmedla jobb.

Jag har mött väldigt många frustrerade arbetssökande. Framför allt för att de inte har ett jobb, men också för att de bara har en aktör att vända sig till, säger riksdagsledamoten Annie Johansson (C) till TT.

För tillfället är ett förslag från arbetsmarknadsdepartementet ute på remiss om att lagen om valfrihet även ska gälla Arbetsförmedlingen.

En arbetssökande ska då kunna få välja vilken arbetsförmedlare man vill ha. Vad vi gör nu är att vi säger att vi på sikt skulle vilja att förmedlingsverksamheten enbart sköts av privata aktörer.

Arbetsförmedlingen ska i stället enligt Centerpartiets förslag bli en myndighet som upphandlar tjänsterna, har hand om ersättningen och bedömer jobbpengens storlek.

Jobbpengen följer med mig som är arbetslös. Den privata arbetsförmedlaren får halva om han lyckas skaffa mig ett jobb och är jag kvar i jobbet efter ett år får han det resterande beloppet, säger Annie Johansson.

Hur stor jobbpengen ska vara är inte bestämt, men Johansson nämner att i Australien finns en modell där jobbpengens storlek bestäms av hur svårt den arbetslöse har att komma in på arbetsmarknaden.

Annie Johansson säger att ett mål är att 2011 ska 50 procent av jobben ha förmedlats av privata aktörer.

C kommer nu att lämna över sitt förslag till alliansregeringens arbetsgrupp för jobb och företagande.