Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(C): "Vi kommer aldrig ge upp kampen för utveckling och tillväxt i Sollefteå kommun"

Det är problematiskt att näringslivsklimatet i Sollefteå kommun ser ut som det gör och det är beklagligt att självinsikten saknas hos Socialdemokraterna.  Sollefteå kommun har styrts av Socialdemokraterna sedan kommunsammanslagningen i början av 70 talet.

Kommunen ligger i bottenskiktet vad gäller Svenskt Näringslivs företagsklimatranking och har gjort så i otaliga år. I rankingen som släpptes hösten 2017 förlorade vi ytterligare 13 placeringar sedan 2016 och hamnade på plats 282 av 290 kommuner. Kommunen har dessutom placerat sig på plats 290 vid tre tillfällen de senaste nio åren.

Det hjälper inte att komma med bortförklaringar, först krävs sjukdomsinsikt, sedan krävs krafttag. Det är en självklarhet att som Centerpartiet och övriga i opposition i kommunstyrelsen kämpa för en upprustning av Ådalsbanan, Nyland - Långsele, återinförande av persontrafik på järnvägen, datacenterhallar i Långsele och jobba för statliga arbetstillfällen till kommunen. Men det räcker inte.

Läs även: Svaret på de globala kriserna – bo på landsbygd: "Byn blir basenheten i det moderna samhället."

Socialdemokraterna måste förstå sambandet mellan en god näringslivspolitik, expansiva företag, fler arbetstillfällen och mer skatteintäkter, ger en bättre välfärd till hela befolkningen i hela kommunen. Allt hänger ihop, men missar man näringslivets viktiga pusselbit så missar man även potentialen i övriga delar av kedjan. Näringslivsfrågorna måste prioriteras i det dagliga arbetet.

Det Socialdemokratiska kommunalrådet Åsa Sjödén avslutar en insändare i TÅ den 16/11 med orden ”Det är med stor stolthet jag står bakom våra ledord, "vi har en politik för alla, inte bara för vissa.” Min första tanke blir, om det vore så väl, att Socialdemokraterna faktiskt brydde sig om alla. Vi som bor på landsbygden har sett allt annat än detta. Landsbygden får ständigt lida.

Som centerpartist blir man ofta kallad för ”bypolitiker” när vi står upp för landsbygden, när vi genom åren har kämpat mot nedläggningen av Långsele Högstadium och mot nedläggningen av Nipgården i Ramsele. Vi har kämpat för fortsatt verksamhet på Vallänge i Undrom och mot nedläggningen av Kalknäs-, Resele- och Edsele skola. Vissa strider har vi vunnit och andra förlorat, men vi kommer aldrig att ge upp kampen för utveckling och tillväxt i hela kommunen. Stad och landsbygd hör ihop och behöver varandra därför behövs satsningar både i staden och på landsbygden.

Läs också: Sverige måste bli helt – vi har mycket att lära av våra grannländer

Så fort ekonomin tryter så är Socialdemokratins lösningar på problemet att skära ner på fungerande samhällservice på landsbygden.  Fokus borde ligga på att skruva i de befintliga verksamheterna. Man kan alltid förbättra och utveckla en existerande verksamhet, och på så vis kan man spara pengar.

Idéerna till förändring och förbättring av en verksamhet finns ofta hos personalen själva, så ta vara på den resursen. Många anser att det är omvärlden som hotar, men i realiteten är det centraliserande socialdemokrater lokalt och regionalt som är det största hotet mot fortsatt utveckling i Västernorrland och Sollefteå kommun.

Johan Andersson (C)

Oppositionsråd i Sollefteå kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel