Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C: Sveriges låga nivå av självförsörjning är skamlig – dags att öka takten

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Som Centerpartister känner vi oss nu överväldigade när nästan alla politiker pratar om att självförsörjningsgraden måste öka i Sverige. Lite tråkigt är det dock att det skulle behövas nästan en naturkatastrof i hela Europa för att alla skulle vakna upp och inse faran med att vara så beroende av import som vi är i dag.

Vi är många inom Centerpartiet som länge stridit för denna fråga och skam den som ger sig. Nu kanske vi äntligen kan uppnå resultat i frågan.

Vi vill dock framhålla att livsmedelsförsörjning borde vara något av det allra viktigaste ett lands ledande politiker ansvarar för ...

Den omställning som krävs för att vi ska klara av att vända den nedåtgående trenden med minskad livsmedelsproduktion är dock inte helt enkel. I Sverige har avvecklingen och avrustningen av livsmedelsnäringen pågått mer eller mindre aktivt i många decennier och tyvärr även aktivt hejats på av politiken. Vi vill dock framhålla att livsmedelsförsörjning borde vara något av det allra viktigaste ett lands ledande politiker ansvarar för – varför nu detta snabbt måste omvärderas.

Vilka är då problemen vi har att hantera för att öka den svenska livsmedelsförsörjningen?

De viktigaste faktorerna här är lönsamhet, kompetensförsörjning, kapitalförsörjning vid övertag av företag och mindre krångel och byråkrati för näringen. Det yttersta är så klart lönsamheten som påverkar övriga faktorer. Får vi lönsamhet i näringen bör detta även öka intresset och få fler att söka sig till förekommande utbildningar – och ge möjlighet att starta företag.

Vi måste dock vara ärliga och inse att decenniers aktiva avvecklingsarbete har påverkat antalet lantbruksföretag, utbildningar och övrig infrastruktur i branschen. Framåt behöver vi därför göra en total genomlysning av samtliga delar och aktivt planera för en ökad livsmedelsförsörjning.

Den nuvarande låga nivån på under 50 procent är skamlig ...

■ Centerpartiet vill stärka det civila försvaret och öka beredskapen. Det inkluderar en ökad förmåga att producera och förse Sverige med nödvändiga varor som livsmedel.

■ Centerpartiet vill säkerställa att det finns tillgång till bra utbildning i hela landet.

■ Centerpartiet vill att regler och skatter för företag anpassas för att Svenska företag ska kunna följa med i den globala konkurrensen.

■ Centerpartiet vill förbättra villkoren för Sveriges bönder med minskat regelkrångel, sänkta kostnader, långsiktiga spelregler och beredskap och hjälp vid extremväder och naturkatastrofer.

Den 9 september är det val i Sverige och förhoppningsvis inser vi nu att det är helt avgörande vem som styr landet för att vi på riktigt ska arbeta för ett återställande av en godtagbar nivå för självförsörjningsgraden i Sverige. Den nuvarande låga nivån på under 50 procent är skamlig och det anstår inte ett välfärdsland som Sverige.

För Älandsbro Centeravdelning

Lars Norberg

Lillemor Andersson

Per-Eric Norberg

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel