Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C om flygskatt: "Beskatta resandet fel väg att gå – ställ om till grönare flyg"

Svar på ”Miljöpartiet: "Inför en klimatskatt på flyget – det vore bra för Norrland och världen”, Ordet fritt 7 augusti.

Det är en viktig och avgörande fråga som Göran Hådén (MP) tar upp i sin artikel. Att vi tillsammans måste göra allt vi kan för att ställa om är vi helt överens om. Men att ensidigt straffa de som behöver flyget för att överbrygga långa avstånd är fel väg att gå.

Resorna till och från norra Sverige kommer inte att minska för att man beskattar de långa avstånden hårdare. Den enda effekten är att biljetten blir dyrare för vanligt folk.

Alltså en skatt på själva resan och inte på utsläppen.

Skatten blir ju lika hög oavsett om flygplanen tankas med klimatfarligt flygbränsle eller mer miljövänligt biobränsle. En sådan skatt bidrar med andra ord inte alls till den gröna omställningen.

Centerpartiet vill istället införa obligatorisk inblandning av förnybart flygbränsle, ett betydligt bättre sätt att minska flygets klimatpåverkan.

■■ För fler insändare, klicka här.

Med tanke på att potentialen för inblandning i dag är 50 procent finns det stora möjligheter att minska utsläppen långt mer än med regeringens flygskatt – samtidigt som vi bidrar till en grön omställning av flyget.

Att satsa på grönt flygbränsle gör dessutom att bolagen får större anledning att effektivisera, vilket ger ännu mer miljövinster. Regeringen har, efter att Centerpartiet lanserade sitt förslag, aviserat att man vill utreda möjligheterna till obligatorisk inblandning. Det välkomnar vi.

Det rätta vore att lägga all energi på det arbetet, istället för att straffbeskatta resenärerna med symbolpolitik i form av en flygskatt som fått skarp kritik av både lagrådet och en lång rad remissinstanser.

Sverige är ett land med stora avstånd. Flyget är oerhört viktigt för människors möjlighet att resa, i jobbet och privat.

I stället för en flygskatt borde man göra det enklare för flygbolagen att ställa om till ett grönare flyg. Det tjänar alla på. Inte minst miljön.

Jonny Lundin

Distriktsordförande Västernorrland (C)

Rickard Nordin

Klimatpolitisk talesperson (C)

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel