Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C, M, KD: Så ska vi driva opposition i Örnsköldsvik

Valresultatet i kommunvalet för Örnsköldsvik gav ingen tydlig och självklar majoritet. Det största partiet i kommunfullmäktige, Socialdemokraterna, har tagit på sig att fortsatt leda kommunen och söka stöd för sina förslag bland övriga partier. Den tid är förbi där socialdemokraterna kan besluta kommunala angelägenheter på arbetarkommunens representantskap.

Det skiljer bara en plats i kommunfullmäktige mellan Socialdemokraterna (26) och Allianspartierna C-M-KD (25) och innan valet var beskedet från Alliansen att vi var beredda att styra kommunen i majoritet eller minoritet om vi blev det största blocket. Det blev vi inte.

Därför var det naturligt att diskutera en överenskommelse med Socialdemokraterna när den tidigare vänstermajoriteten fallit. Överenskommelsen innebär att Alliansen kommer in tidigare i de politiska processerna och kan lyfta in våra lösningar i tidiga dialoger och utredningar. Vidare finns ett antal konkreta frågor där Socialdemokraterna och Alliansen redan är överens om att förändringar ska ske, till exempel att hemtjänst ska upphandlas av privata företag enligt lagen om offentlig upphandling.

Men utöver det överenskomna är det "business as usual", det vill säga Alliansen är i opposition, liksom Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och andra partier utanför kommunfullmäktige. Alla med samma demokratiska uppdrag att företräda sina medlemmar och väljare genom att lägga fram sina förslag på hur Örnsköldsvik ska utvecklas och växa som kommun och som plats. Det politiska samtalet mår bra av många idéer och förslag som diskuteras och debatteras innan beslut fattas av en majoritet.

Alliansen har en styrkeposition som opposition – starkt stöd från väljarna, rutin på att kompromissa och förhandla utifrån att vi lagt gemensamma valplattformar och budgetar i årtionden. Vi är sampratade, har erfarenhet och kan lägga tyngd i förslag och samtal. Självklart måste allianspartierna fortsätta att vara kreativa och produktiva, hämta idéer från andra regioner i Sverige och lägga förslag som både utmanar och utvecklar den offentliga verksamheten i vår kommun.

Att hushålla med skattepengarna och att lyfta fram företagens möjligheter är två grundprinciper för oss i Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Vi kommer att driva våra gemensamma frågor på två fronter – i dialog med Socialdemokraterna och med de kända, vanliga metoderna för opposition; egen budget, motioner, debatt och att ställa så många frågor man kan.

Anna-Lena Lindberg, gruppledare för Centerpartiet

Annica Jonsson, gruppledare för  Moderaterna

Hanna Sydhage, gruppledare för  Kristdemokraterna 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel