Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C åt olika håll i opinionsmätningar

Annons

I en ny Ipsos-mätning får Centerpartiet sin sämsta siffra på tolv år. Men i Novus mätning ökar i stället partiet.

I Ipsos mätning som publiceras i Dagens Nyheter får C 3,4 procent, en minskning med 1,0 procentenheter. Orsaken till Centerpartiets nedgång är att kärnväljare flyr. Partiet är därmed nära bottennoteringen på 3,2 procent i oktober 2000.

Även Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren. Alliansen rycker ändå fram, främst tack vare att M ökar. Den rödgröna oppositionen leder dock fortfarande.

Förändringarna från förra månaden är inte statistiskt signifikanta för något parti, men den sakta men säkra nedgången för kärnväljarna i Centerpartiet sedan ett par månader tillbaka är säkerställd, säger Lena Gilchrist, vd för Ipsos till TT.

I en annan opinionsmätning, som Novus gjort på uppdrag av TV 4, ökar däremot Centerpartiet med 1,0 procentenhet till 5,1 procent. I undersökningen ökar även Kristdemokraterna något, men ligger under riksdagsspärren.

Men även i Novus mätning var alla förändringar inom felmarginalen.

I Novusmätningen får de fyra allianspartierna i regeringen tillsammans 43,0 procent jämfört med 47,1 procent för de tre rödgröna oppositionspartierna.

Mer läsning

Annons