Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byte av murare i Gula huset – där Cornelis skrev "Brevet från kolonin"

I 25 år har det sålts kaminer i Gula huset – och så ska det bli även i fortsättningen.
Men få känner till att det var just här som Cornelis Vreeswijk en gång i tiden skrev låten "Brevet från kolonin". – Så har det sagts, säger Svenna Edblom, som nu lämnar över butiken till Patrik Eriksson.

Gula huset efter E4-genomfarten i Örnsköldsviks centrum har fått en ny hyresgäst – eller kalla det ett generationsskifte. Muraren Svenna Edblom har funnits i de historiska lokalerna i snart 25 år och nu i sommar avser han att trappa ned.

– Det här ska vara ett av kommunens äldsta hus, säger Svenna Edblom, som har sålt kaminer där sedan början på 90-talet.

– Det var då jag började sälja kaminer här, säger muraren från Faresta och påpekar att det där med Cornelis och låtskrivandet har han hört att det ska ha skett ute på bron, när den välkände trubaduren var på väg för att hälsa på en känd konstnär i Näsketrakten.

Läs även: Vedeldning - problem och möjlighet

Stämmer sedan historien kan det ha varit någon gång under 60-talets första hälft.

Hur som helst kommer nu murare Edblom att avlösas av murare Eriksson i lokalerna.

30-årige Patrik Eriksson från Själevad har nämligen köpt affärsverksamheten och avser att fortsätta på ungefär samma sätt som Svenna Edblom.

– Jag har också min murarfirma och kommer att komplettera genom att ha den här butiken, där jag kommer att sälja kaminer, precis som Svenna, säger Patrik Eriksson.

Patrik Eriksson började sin yrkesbana genom att jobba som murarlärling i Härnösand.

– Efter lumpen hade jag lite andra planer, men så dök jobbet i Härnösand upp, säger han.

Läs mer: Stor brandrisk med gamla kaminer och skorstenar

I september 2013 startade han sin egen firma, vilket har inneburit mycket plattsättning, putsjobb och installationer av kaminer.

– Egentligen är just kamindelen det jag helst vill hålla på med, säger han.

– Det är det som är roligast med yrket, även om det förstås även blir lite badrum och fasader emellanåt.

Svenna Edblom säger att det ska bli skönt att få tid över till annat i framtiden.

– De första 14 åren med Gula huset hade jag öppet alla lördagar och måndagar. Sista åren har det räckt med måndagar. Det var lite affärer på en lördag. Besluten kom oftast på måndag ändå, säger han och ler.

För Svenna Edblom har det också blivit mer kaminjobb än murade fasader, något som för övrigt Patrik Eriksson inte har något emot.

– Hösten brukar vara en stressig, men rolig tid. Det är då många fattar sina beslut om en ny kamin. Sedan när vintern kommer brukar det bli lite lugnare och när det är sommar är det inte många som tänker på kaminer, säger han.

– Men då finns det annat att göra i stället.

I månadsskiftet juni-juli sker formellt övertagandet av hyreskontraktet av huset där Cornelis Vreeswijk en gång i tiden tog ordentlig ton.

Läs även: Här är byggplanerna för nya lyxvillan – så ska Hugh Grant och Anna Eberstein bo