Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byte av elmätare kostar 21 miljoner

Nu har hälften av Härnösands 14 000 hushåll fått nya elmätare. Målsättningen är att så gott som alla ska vara bytta under 2008. Bytena kostar kommunägda Hemab 21 miljoner kronor.

Riksdagen har beslutat att Sveriges elnätföretag ska mäta och läsa av kundernas elmätare minst en gång i månaden. Hemab har, precis som de flesta andra elnätföretag, beslutat att lösa detta genom att byta till nya elmätare, som kan fjärravläsas.

- I december kommer 96 procent av mätarna att vara bytta. Jag kan redan nu flagga för att vi är väldigt intresserade av att tidigt komma i kontakt med personer som ofta är på resande fot och vet med sig att de är borta mycket under hösten/vintern, säger projektledare Anders Byström.

300-400 elmätare byts varje vecka av Hemab och samarbetspartnern Bravida. Totalt sysselsätts nio personer; montörer, projektledare och tekniskt ansvariga.

Närmast kommer boende på Bondsjön och delar av Härnön att få sina elmätare utbytta.

- Bytet kostar inget direkt för kunderna, men investeringsbudgeten ligger på 21 miljoner. Den största delen går till inköp av själva mätarna, säger Anders Byström.


LENNART LUNDBERG
070-663 48 60