Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggstart för nytt krematorium

I september sätts spaden i marken för bygget av ett nytt miljövänligt krematorium i Kramfors. Samtidigt konverterar man uppvärmningen från el till bergvärme och spillvärme från krematoriet.

- Upphandlingen ska vara klar i början av augusti och en månad senare kör vi igång med bygget. Om ett år ska allting vara klart, berättar Hubert Gustafsson, kyrkogårdsnämndens ordförande.

I dag finns 67 krematorier i Sverige varav tre i Härnösands stift: Gudmundrå, Skön och Östersund. Kramfors ansvarar för samtliga kremeringar i Ångermanland.

- Ifjol hade vi 850 kremeringar vilket är ett snitt för de flesta krematorier i landet. Med den nya anläggningen får vi tillstånd för 2 000 kremeringar om året.

Det är stängare miljökrav, bland annat då det gäller utsläpp av kvicksilver, som tvingar församlingen till denna stora investering.

I projektet ingår även en konvertering av värmesystemet i kyrkan, Mariakapellet och Jakobsgården. I dag värms byggnaderna upp med direktverkande el. Nu ska ett vattenburet system installeras där uppvärmningen ska ske med bergvärme och spillvärme från krematorieugnen.

- Det känns bra att äntligen komma igång. Samtidigt känns det också bra att en liten församling som vår kan göra en viktig miljösatsning, säger Curt Larsson, chef för krematoriet och kyrkogårdsverksamheten i Gudmundrå församling.


STEN ENGBLOM
070-320 49 70