Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnads välkomnar arbetsgivarinvit: "Gärna samarbete om schystalöner och villkor – för alla på byggena"

Byggindustrins budskap att de nu äntligen vill samarbeta med oss hälsar vi med glädje. Men också viss skepsis. För i dag slåss vi för samma sak som i fackföreningsrörelsens vagga.

Men samhället ser annorlunda ut, globaliseringen har inträtt och de arbetare vi slåss för i dag är ibland inte ens medlemmar i facket.

I mitten av 1880-talet bildade byggnadsarbetare lokala fackföreningar där de öppet tog strid med arbetsgivare som vägrade ge dem människovärdiga arbets- och levnadsvillkor. Inte ett enda framsteg har kommit av sig självt.

För varje förbättring av lön, arbetsförhållanden, inflytande och social trygghet har motståndet varit hårt från människor som av hävd eller börd ansett sig ha rätt till mer av livets goda.

Ett av de stora problem som vi tampas med i dag handlar om att byggjättarna inte drar sig för att förse sig med vinster på vilka villkor som helst. De anlitar skrupellösa byggföretag vars enda konkurrensfördel är sämre arbetsvillkor och lägre löner.

■■ För fler insändare, klicka här.

Medan arbetsgivaren ökar sitt pensionssparande och köper sommarstuga, går arbetaren hem till sin barack, äter en skål snabbnudlar till middag och Facetime:ar med familjen hemma i Litauen. Eller Polen. Eller Rumänien.

För att inte tala om alla unga nyutbildade byggare som hamnat utanför arbetsmarknaden för att byggföretagen de senaste åren valt att inte satsa på återväxten, utan hellre tagit in skrupellösa underentreprenörer istället för lärlingar.

Allt detta påverkar hela den svenska byggmarknaden och våra medlemmar.

Företag som vill göra rätt för sig går omkull. På byggena skapas A- och B-lag när våra medlemmar med schysta avtal, jobbar sida vid sida med byggnadsarbetare från andra länder som arbetar för löner som ingen svensk kan leva på. Och utanför byggstaketen står ungdomar som vill in.

Byggnads kommer alltid att stå upp för arbetarna i vår bransch. Det är inte gratis för någon part att gå i konflikt.

Men så länge byggföretagen redovisar miljardvinster varje år och vi vet att bara 10-15 procent av byggkostnaderna är löner och cirka 20 procent är ren vinst till företagen, så kommer vi att kämpa för arbetarnas inflytande över produktionen och del av kakan.

Arbetsgivarnas budskap att de nu vill samarbeta med oss byggnadsarbetare hälsar vi som sagt med glädje. Tillsammans kan vi trygga framtidens bostäder och byggjobb.

Ska vi börja med att stoppa diskrimineringen av utländsk arbetskraft och se till så att alla som jobbar ute på våra svenska byggen – och då menar vi verkligen alla – får en lön som går att leva på i Sverige?

Jim Sundelin

Ordförande Byggnads MellanNorrland

Johan Lindholm

Förbundsordförande Byggnads

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel