Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygget på Nygatan har överklagats

I våras berättade vi att bostadsrättsföreningen Dublin ville överklaga detaljplanen för bygget på Nygatan.
Nu är det gjort.
Anledningarna: säkerhet och hushöjd.

– Alla balkonger ligger över gaturummet, därför har vi gjort samma bedömning som kommunens trafik- och parkavdelning. Det finns en risk ur säkerhetssynpunkt, att det droppar vatten från balkongerna och att det bildas en isrygg på gatan även om det är sandat, säger Åke Tjärnström, som sitter i bostadsrättsföreningens styrelse.

– Sedan finns det ju även annat som kan hända, att det till exempel tappas saker från balkongerna ner på gatan, det är ju en väldigt trafikerad gata.

Bostadsrättsföreningen, som finns på andra sidan Nygatan, kritiserar även att bygget kommer bli tio våningar högt.

– Vi bor på sidan och påverkas egentligen inte direkt, men från överstan blir det som en vägg, säger Åke Tjärnström.

– Vi har ingenting emot att det byggs bostäder i centrum. Det är förutsättningarna vi riktar in oss på, vi tycker också att samhällsbyggnadsnämnden borde ha reagerat inför beslutet om detaljplan.

Åke Tjärnström drar paralleller till Ting1.

– Det är ett hus som ligger långt från gatorna och där balkongerna går ut över egen mark.

I och med överklagandet, ska länsstyrelsen nu bedöma lämpligheten av att detaljplanen antagits. Beslut fattas inom ett halvår och baseras på om detaljplanen är förenlig med bestämmelserna i plan- och bygglagen.

– Även i kvarteret Dublin finns det delar som sticker ut över gaturummet och ganska många våningar. Vi kan därför bli förvånade över argumenten i överklagan, säger Helena Morin, byggchef på Byggsigurd.

Redan i våras meddelade byggföretaget att de kommer vänta med att bygga på höjden innan länsstyrelsen gett sitt besked om detaljplanen.

Läs mer:

Bostadsrättsföreningar vill stoppa bygget på Nygatan

De ska bygga hundratals lägenheter i centrala Örnsköldsvik

Enormt intresse för de nya lägenheterna