Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggboom i Västernorrland

Ådalsbanan, Botniabanan, och det nya fängelset på Saltvik. Byggindustrin tror på Västernorrland - och det blir en ökning av byggandet i länet både i år och nästa år.

Samtidigt är arbetslösheten bland byggarna hög.

Bygginvesteringarna i Västernorrland sjönk förra året med 17 procent, men Byggindustrin räknar med en ökning under 2008 och 2009 med över 10 procent per år.

- I Västernorrland står det offentliga anläggningsbyggandet för över 45 procent av den totala byggmarknaden. Det är bra att de offentliga anläggningsinvesteringarna åter ökar, men det är oroväckande att de står för så stor del av vår totala marknad eftersom det generar färre arbetstillfällen per satsad krona än bostadsbyggande, säger Åke Hägglund, chef på Byggindustrin i Sundsvall.

Byggnads har i dag en arbetslöshet på 8,8 procent. Men sedan i höstas finns också målarna med och där är alltid arbetslösheten hög under vintern då man inte kan måla utomhus.

- Men arbetslösheten har ändå sjunkit. Ungefär med tre procent som förra året om man inte tar med målarna som ju nu finns med i statistiken, säger Staffan Andersson.


LENNART LUNDBERG
070-663 48 60