Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggbolag störst i offentlig marknad

Annons

Tre byggbolag ligger i topp när Dagens Samhälle listar de företag som är störst på den offentliga marknaden: Skanska, NCC och Peab.

Och konkurrensen är svag i byggsektorn, enligt Konkurrensverket.

Tidningens Dagens Samhälle har kartlagt vad den kallar för den offentliga marknaden - alltså de privata företag som helt eller delvis livnär sig på köp, upphandling och finansiering från den offentliga sektorn och de offentliga företagen. Enligt rapporten omsätter de viktigaste branscherna omkring 490 miljarder på den offentliga marknaden, varav bygg- och teknikkonsultbranschen står för nästan en fjärdedel, cirka 115 miljarder kronor.

Vinster inom välfärden är en het politisk fråga, och det som diskuteras mest är då pengar som går till vård, skola och omsorg, men enligt rapporten är lönsamheten generellt sett något högre inom byggsektorn än inom dessa sektorer.

Investeringarna i ombyggnad och byggen av sjukhus hör till de bygginvesteringar som ökar mest inom offentlig sektor fram till 2014, enligt Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

Det byggdes mycket på 1970-talet och sedan dess har inte hänt så mycket, investeringarna har släpat efter i många år. Det finns ett stort behov av underhåll och ombyggnader som passar en ny typ av specialistvård som kräver nya sorters lokaler, säger han.

Konkurrensen är svag inom delar av byggsektorn och den domineras av ett fåtal stora företag, enligt Konkurrensverket. Om offentliga byggprojekt får för få anbud riskerar det göra projektet dyrare än det skulle kunna vara, enligt Anders Gerde, som är sakkunnig på Konkurrensverket.

Om beställaren utnyttjar den konkurrens som finns ökar däremot förutsättningarna för att få ett vettigt pris.

Tidningen Dagens Medicin kartlade nyligen de miljardsatsningar på sjukhusen som planeras runtom i landet. Mest satsar Stockholms läns landsting, som lägger 42,2 miljarder kronor mellan åren 2014 och 2023. Pengarna går till två sjukhusbyggen - Nya Karolinska i Solna och ett nytt sjukhus i Södertälje - samt till en tillbyggnad av Södersjukhuset. Näst mest satsar Östergötland - 8 miljarder kronor fram till 2021 på om- och nybyggnationer vid Universitetssjukhuset i Linköping och Vrinnevisjukhuset.

En allt större del av den svenska välfärden utförs av privata företag. Kommunerna köper tjänster från privata företag för 72 miljarder kronor, vilket motsvarar 14 procent av kommunernas totala kostnader. 2006 var siffran 10 procent. Landstingens inköp från privata leverantörer har ökat från 11 till 15 procent, till cirka 32 miljarder kronor.

Företagen inom skola, vård och omsorg fortsätter att växa. Under 2012 ökade deras intäkter med 6 procent till drygt 90 miljarder.

Mer läsning

Annons