Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygg bostäder för äldre i Kramfors – saknas något bra att flytta till

Äldre sägs bo kvar för länge i stora bostäder, vilket stoppar upp flyttkedjorna och hindrar barnfamiljer som behöver bostadsytor. Det är fel! Vi seniorer bor kvar för att det inte finns något bra att flytta till.

En del årsrika vill bo kvar hemma, andra vill ha mer gemenskap. Vi seniorer ska inte klumpas ihop – alla är olika med skilda behov. För att möta behovet behöver det byggas fler bostäder. Och inte bara fler, utan olika typer av bostäder för seniorer.

Det finns en växande efterfrågan både på särskilda boenden för dem som behöver omfattande vård, inte minst demensboende, och på olika typer av seniorboenden för den växande gruppen pigga äldre. Här har Kramfors kommun en läxa att göra.

Här har Kramfors kommun en läxa att göra.

Det tar tid att bygga nytt. Under tiden bör man vid renoveringar i befintligt bostadsbestånd tänka på seniorerna och tillgänglighetsanpassa bostäderna. Det är också viktigt att bygga tillgängligt från början, att anpassa bostäder i efterhand blir dyrt.

Bostadsbristen är bara ett av skälen för att åldersrika inte flyttar. Den andra viktiga faktorn är flyttskatten, som bidrar till att seniorer drar sig från att flytta och anpassa sitt boende efter behov. Flyttskatten måste sänkas.

För att garantera att kommunerna bygger för åldersrika bör det statliga investeringsstödet för byggande av trygghetsboenden och särskilda boenden göras permanent och ytterligare utvecklas.

Svante Ivarsson,

Ordförande SPF Skogsliljan Höga Kusten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel