Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byborna utreder framtiden för stängd bro – får 50 000 till konsultarvode

Nu ska Reseleborna själva utreda framtiden för den stängda Moforsenbron. Kommunstyrelsen har beviljat byalaget ett bidrag på 50 000 kronor för att anlita en brokonsult.

Moforsenbron, som går över Ångermanälven i Resele, stängdes akut den 6 augusti. Det var kommunen som efter en besiktning fattade beslutet att omedelbart stänga för all trafik.

Sedan dess har bron varit stängd i avvaktan på beslut. Sollefteå kommuns egen uträkning är att det krävs investeringar på upp emot 9 miljoner kronor för att renovera bron helt och 1–2 miljoner kronor för att få den i öppningsbart skick. Samhällsbyggnadskontoret har vänt sig till kommunstyrelsen med en begäran att få sessa pengar, men inga beslut har fattats och där är ärendet nu.

I Resele vill man ha en, som de anser, objektiv bedömning av brons tillstånd och vill anlita en erfaren brokonsult. Kontakt har tagits och för 50 000 kronor kan uppdraget genomföras. Och nu har kommunstyrelsen beslutat att bevilja pengarna.

– Vi vill vara tillmötesgående, säger Elisabet Lassen (S), kommunalråd.

Samtidigt poängterar hon att inga löften ges, det handlar i det här läget bara om att genomföra den här utredningen.

Redan under vecka elva och tolv är det meningen att konsulten ska genomföra sitt arbete. I slutrapporten ska det finnas olika kostnadsförslag utifrån olika alternativ kortsiktiga lösningar likväl som långsiktiga.

Redan på måndag har Samhällsutvecklingsutskottet i Sollefteå ärendet på sitt bord. men Elisabet Lassen utgår från att man inte tar några större initiativ i någon rikting där innan den nya utredningen gjorts klar och redovisats.

Läs också: Deras jordbruk hotas av brostängningen

Läs också: Reseleborna rasar mot brostängningen