Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byavakt kan bli av i Docksta

Måndag den 11 november var det nästan fullsatt i Vibyggerå församlingshem, när Malin Pettersson hälsade välkommen. Det skulle bli information om ”Grannsamverkan” och ”Byavakt”. De som skulle dela med sig av sina kunskaper/erfarenheter var Bengt Forsell och Peter Hollbrink.

Bengt Forsell - polis – redogjorde först för hur polisorganisationen var uppbyggd sedan 2015. Han arbetade nu med att hjälpa till med att förebygga brottslighet genom både Grannsamverkan och Byavakt. Han konstaterade att brottsligheten i Docksta med omnejd hade ökat de senaste åren. Han hade också konstaterat att brottsligheten gått ner i de områden där man hade organiserat Grannsamverkan (ca 35 %) eller Byavakt (ca 40 %). Han påpekade noga, att det var viktigt att vi inte tog saken i egna händer utan rapporterade till polisen.

Han utgick från tre ord: Iaktta, Notera och Rapportera. Han förklarade hur Grannsamverkan gick till, Sedan kom Peter Hollbrink och berättade om Byavakt, som det fungerade i Lugnvik. Man har en förening, som är en självständig sektion under Lugnviks IF med egen styrelse och egen kassaförvaltning. Man har också egen medlemsmatrikel, egna stadgar, och en samordnare som höll i den praktiska verksamheten.

Alla medlemmar får gå en kurs på ca en timme, där de får lära sig mer om hur Byavakt fungerar. De som ställer upp som chaufförer får gå en egen utbildning och får sedan skriva på ett avtal. Chaufförerna åker runt på vägarna mellan 23.30 och 05.30 och iakttar något som inte tillhör det normala. De åker i egna bilar och får normal statlig ersättning för de kilometer de åker. De kan ha en ”saftblandare” på taket, för att inte misstänkas vara några misstänkta individer. De har mobil med förbindelse direkt till sambandscentralen i Umeå för direktrapporter. De skriver sedan rapport till samordnaren. Samordnaren både organiserar bilåkandet och rapporterar vidare till polisen. Polisen får sedan arbeta vidare med rapporterna. Han är alltså spindeln i nätet.

Så blev det paus för clementinätande och diskussion vid de olika borden. Det visade sig att vibyggeråborna tyckte byavaktsmodellen var den bättre. Man fick också fram fem namn till en interimsstyrelse, som sedan fick en pratstund med Bengt om hur de skulle gå vidare.

Karl-Anders Nordström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel