Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Butikstjuv använde preparerad jacka - avslöjades av övervakningskamera

Mannen i 30-årsåldern använde en ytterjacka med hål i fodret för att tillgripa varor på Ica Rosen i Nyland. Men han fastnade på övervakningsfilm.
Nu döms mannen till två månaders fängelse. Sedan ska han utvisas ur landet.

Mannen gick in på Ica Rosen i Nyland den 4 januari i år tillsammans med en kvinna. Bilder från butikens övervakningskamera visade senare tydligt hur mannen stoppar ner flera kaffepaket i kundkorgen och hur sällskapet smyger ned strumpor i sin handväska.

Paret rör sig sedan bort mot en mer undanskymd plats inne i butiken där mannen plockar upp varor från kundkorgen och stoppar det i sin preparerade jacka. Längst ned i jackan hade flera hål gjorts och ett snöre har trätts genom hålen så att klädesplagget kan dras åt och dölja stöldgodset.

Den förslagne tjuven kunde sedan avslöjas via bilderna i övervakningskameran. Och mot bakgrund av det hjälpmedel som använts är gärningen att betrakta som stöld och inte snatteri, bedömer rätten.

Under förhören framkom det att mannen innan stölden på Ica Rosen varit inne i ett flertal butiker och där tillgripit matvaror och hygienartiklar till ett värde av cirka 27 000 kronor.

Mannen har erkänt.

Läs mer: Tvingade till sig bil under dödshot - trio åtalas efter inbrottsturné

Eftersom mannen tidigare dömts för likartad brottslighet kan inte annan påföljd än fängelse komma i fråga, menar domstolen. Påföljden blir två månaders fängelse. Efter avtjänat straff ska han utvisas ur landet och förbjuds att återvända före 2019.

Kvinnan döms till villkorlig dom och 1500 kronor i böter för stöld.

Läs mer: Hungrig saknade pengar - snattade filé och ost

■■ För mer Blåljus-nyheter, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.