Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bussturerna är rena vansinnet

Föräldrarna skjutsar sina barn till skolan och samtidigt går bussarna tomma.

Rena vansinnet, tycker en grupp elever på Härnösands gymnasium.

- Vi vill sätta kollektivtrafiken i centrum och uppmuntra till att flera använder den, framförallt för miljöns skull, säger Sofia Westin.

Sofia och hennes klasskamrater har gjort en undersökning där 200 härnösandsbor i åldern 15-75 år har svarat på olika frågor. Arbetet är ett bidrag till tävlingen Klimatkampen.

- Det visade sig att merparten av de tillfrågade var positivt inställda till att åka kollektivt men bara några få åker buss, säger Johanna Holmberg.

Något är fel, ansåg tjejerna snabbt. Johanna kommer från Stigsjö och hon har tvingats flytta in till Härnösand till en egen lägenhet därför att inte kollektivtrafiken fungerar.

- I dag kör man bussarna på tider då folk jobbar eller går i skolan. I stället borde man anpassa turlisten till behovet, då människor behöver förflytta sig. Exempelvis till träningen på Högslätten på kvällstid eller under nattetid på helgerna, säger Sanna Mattsson.

Eleverna vill också bland annat rita om kartan över busslinjerna, de ska vara tydligare, enklare och snyggare.

De lovordar kommunens beslut att införa gratis buss i sommar.

- Priset är den viktigaste faktorn för att folk struntar i att åka buss, säger Sofia Westin.


Läs mer i onsdagens TÅ
OLA THELBERG
070-218 31 09

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67