Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bussmördaren skulle utvisas i dag

Annons

Den 31-åring som dödade tre människor på en kapad buss i Norge i går skulle utvisas i dag, enligt norska medier.

En svensk fanns bland offren, en göteborgare född 1960.

Busskaparen beskrevs av vittnen som en "desperat" man i 30-årsåldern. Han stack ihjäl alla de tre andra ombord på bussen, två män och en kvinna, innan han greps av brandmän och fördes till sjukhus med lindriga skador. De döda är en svensk medborgare född 1960 och bosatt i Göteborg, busschauffören och en 19-årig kvinna.

Den 31-årige gärningsmannen är asylsökande men skulle utvisas från Norge i dag, enligt norska medier. Mannen är från Sydsudan och bodde på en flyktingmottagning i Årdal.

Han ska ha fått besked om att han under tisdagen skulle ta sig med flyg till Oslo, utan bevakning, för vidare transport ut ur landet.

Luis Ramos-Ruggiero, vd för Kris- och traumacentrum i Stockholm, gissar att 31-åringen led av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och att den förestående avvisning var den utlösande faktorn.

Det är fullt möjligt att hamna i ett tillstånd där man inte vet var man befinner sig. Saker och ting kan upplevas som så hotfulla att man tar bort det som upplevs som pressande, något vi kallar för dissocierande. Det jag antar att mannen i Norge befann sig i var en psykotisk reaktion där han tappade greppet och blev aggressiv och antagligen kände att alla ville honom illa.

En svårt traumatiserad flykting som ska avvisas är en tickande bomb och det är tveksamt om det är lättare att spåra de fallen i Sverige än i Norge, påpekar Ramos-Ruggiero.

Tidigare gjordes hälsoundersökningar där det ingick ett antal frågor, man skannade gruppens och individernas traumabakgrund och där man kunde remittera vidare till en psykolog.

Vid lunchtid skrevs den misstänkte ut från Haukelands sjukhus och fördes till den psykiatriska kliniken Sandviken i Bergen för vidare vård. Där ska han kvarstå i ett dygn för observation och för utredning av hans psykiska hälsotillstånd.

Mannen har fått offentlig försvarare. En häktningsförhandling i Bergens tingsrätt väntas på torsdag.

Det är fortfarande oklart om och när mannen ska förhöras.

Statsminister Erna Solberg (Høyre) antydde att både bemanningen på flyktingmottagarna samt polisens beredskap i glesbygd kan komma att ses över.

Vi blir nu tvungna att gå igenom alla sidor i saken för att se hur vi kan öka tryggheten i Norge.

Solberg ser också asylmottagningarnas beredskap som en viktig fråga.

Vi måste titta på hur vi kan stärka mottagningsapparaten för att hantera detta men också se om vi kan bli snabbare på att se ett psykiskt problem innan det händer något.

Kapningen har även lockat fram regeringspartiet Fremskrittspartiets (FRP) käpphästar när det gäller flyktingar.

Nu måste åtgärder på plats omedelbart, säger exempelvis partiets omstridde vice ordförande Per Sandberg till tidningen Adresseavisen.

Han kräver att justitieminister Anders Anundsen (FRP) ser till att asylmottagningarna görs om till slutna institutioner och att hälsoundersökningarna av flyktingarna förbättras, med tonvikt på psykiatri.

Slutna asylmottagningar har länge varit ett av Fremskrittspartiets främsta krav i flyktingdebatten.

Det handlar om trygghet och brottsbekämpning, sade partiledaren Siv Jensen under valkampanjen tidigare i höstas.

Brandmän och ambulanspersonal var på plats långt före polis. Det tog en timme och 14 minuter innan den första polispatrullen var framme. Enligt Vg.no använde brandmännen en pulversläckare och sprutade ner mannen, när han till slut kom ut ur bussen. Därefter kunde de hålla fast honom tills polis anlände. En ambulansförare ska ha skadats i tumultet.

Långa utryckningstider är ett problem även i svensk glesbygd och den dryga timme det tog för polisen att ta sig till Årdal är inga ovanligheter i norra och mellersta Sverige.

Tio mil är en vanlig utryckningsväg hos oss. Jämtland och Härjedalen är nästan en tredjedel av Sverige och de stora avstånden är något vi ständigt brottas med, säger Oscar Berglund, vakthavande på polisens länskommunikationscentral i Östersund, till TT.

Fler helikoptrar skulle göra utryckningarna snabbare, men även en sådan lösning har brister, påpekar han.

Helikoptrar kan bara ta ett begränsat antal poliser så det är ingen universallösning.

Mer läsning

Annons