Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Buss med flyktingfamiljer åkte vilse – i 32 timmar


En buss med flyktingfamiljer och barn har irrat runt i hela landet i två dagar utan att hitta några asylboenden.
Till slut kunde de kliva av i Sundsvall.
– De var hungriga och trötta efter 32 timmar på bussen, utan att veta vart de var på väg, säger Tobias Brännlund på Migrationsverket.

Situationen för Migrationsverkets flyktingmottagande i Malmö blir allt mer ansträngd för varje dag som går.

– Asylsökande har sovit i tält och i verkets receptioner. Nu kan vi inte längre garantera att alla får tak över huvudet, säger Tobias Brännlund på Migrationsverket.

När bussarna lämnar Malmö för att transportera flyktingarna till ett asylboende, vet chaufförerna ofta inte själva vart bussen är på väg. De kör på måfå norrut genom landet medan Migrationsverkets personal frenetiskt ringer alla asylboenden efter vägen och försöker hitta platser.

I onsdags anlände en sådan buss till Sundsvall efter en ovanligt lång rundtur.

– Bussen startade i Malmö på förmiddagen i tisdags, och körde hela vägen upp till Norrbotten utan att hitta något boende. Där uppe vände de söderut och efter totalt 32 timmar på bussen, vid 19-tiden på onsdagskvällen, var de framme i Sundsvall.

På bussen fanns 39 asylsökande, bland dem flera familjer med barn, som var rejält hungriga och trötta.

– 16 av dem fick till slut plats i gymnastiksalen på Hedbergska skolan och övriga 23 skickades till tillfälliga asylboenden i Viskan och Torpshammar.

Migrationsverket beklagar att resorna ibland kan bli långa och ansträngande för de nyanlända.

– De blev förstås också oroliga över att inte få veta vart de skulle, men det var ju svårt att kommunicera ut eftersom chauffören inte heller visste det, säger Tobias Brännlund.