Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Burundier fälls för flyktingspionage

Annons

En 44-årig burundisk man fälls för grov olovlig underrättelseverksamhet i det uppmärksammade spionmålet i Örebro tingsrätt. Straffet blir åtta månaders fängelse.

Han fälls för att ha samlat in information om regimkritiker från Rwanda och sedan lämnat över den till den rwandiska regimen.

Rätten avslår åklagarens begäran om utvisning efter avtjänat straff.

"En nyckelfråga i målet är vad som avses med 'bananer'", skriver tingsrätten i sin dom. I inspelade telefonsamtal mellan 44-åringen och en högt uppsatt general i Rwanda pratas det nämligen en hel del om bananer. Den 5 februari 2011 säger generalen: "Du ska koncentrerar dig på bananerna och rapportera om bananerna". 44-åringen svarar: "Han som skulle äta bananerna har flyttat norrut till en annan stad som börjar på T. Den staden håller vi på att leta efter i datorn för att kunna få adressen".

Den åtalade medger att han sagt till generalen att han kunde samla information om oppositionella rwandier i Sverige men hävdar att han inte menade det. Han har också medgivit att generalens kodord för oppositionella var bananer - men att han själv faktiskt syftade på bananer som han tänkte importera.

Rätten avfärdar dock hans version.

Den dömde uppgav också i förhör att den tidigare ambassadören till Sverige bad honom om information om regimkritiker. Vid ett tillfälle skedde spionaget på Kristdemokraternas riksting där en rwandisk regimkritiker befann sig.

Rwanda har uppenbart "kapacitet att ingripa med våldsamma medel mot regimkritiker", skriver rätten. Brottet anses därför grovt.

Hans advokat Magnus A Arntell säger att det är en komplicerad fråga om hans klient kommer att överklaga.

Jag tycker att tingsrätten har bemödat sig med att göra en korrekt bevisvärdering och försökt söka svar på de frågor jag tagit upp, men jag delar inte vad den kommer fram till, säger Arntell.

Ronnie Jacobsson vid åklagarkammaren för säkerhetsmål, som drivit fallet, är nöjd med domen.

Jag är nöjd med att de har delat min uppfattning om brottsrubriceringen och att det blev ett grovt brott. Det är såpass ovanligt att det går till åtal. Det är svårt att veta hur stora krav det ställs på bevisning och vilket straffvärde ett sådant här brott kan ha.

44-åringen satt bara häktad i ett par månader och släpptes sedan i väntan på rättegången, vilket betyder att han är på fri fot till dess att domen vinner laga kraft. Skulle den stå fast har han ytterligare några månader att tillbringa i fängelse.

Mer läsning

Annons