Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Burka stoppar franskt medborgarskap

Muslimska män som tvingar sina fruar att bära burka bör inte få franskt medborgarskap, säger Frankrikes justitieminister Michèle Alliot-Marie.

Utspelet lär ytterligare spä på febern i landets allt mer infekterade debatt om vad som utgör franska värderingar.

Visserligen säger Alliot-Marie att regeringen ska invänta slutsatserna från en parlamentarisk utredning efter nyår, men hon påpekar samtidigt att det finns vissa basvärden runt vilka landet "måste stå fast".

Någon som till exempel söker franskt medborgarskap och vars fru bär burka verkar inte dela vårt lands värderingar, säger ministern. Därför skulle vi i ett sådant fall avslå ansökan, sade hon.

Såväl niqab, en slöja som enbart visar bärarens ögon, som burkan är enligt Alliot-Marie "problem som påverkar vår förmåga att leva tillsammans, republikens värderingar, och särskilt mänsklig värdighet".

En fransk domstol nekade i fjol en marockansk kvinna i niqab medborgarskap med hänvisning till att hennes radikala syn på islam inte går ihop med franska värderingar, och president Nicolas Sarkozy har förklarat den heltäckande burkan "icke välkommen" i ett sekulariserat Frankrike.