Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bulgarien byter utrikesminister

Annons

Rumjana Zjeleva, som efter tuff granskning hoppade av kandidaturen till EU-kommissionär, fortsätter inte heller som bulgarisk utrikesminister.

Premiärminister Boiko Borisov sade på onsdagen att han hade accepterat hennes avskedsansökan. Nuvarande försvarsministern Nikolaj Mladenov blir ny utrikesminister.

Den 37-årige Mladenov har studerat militärvetenskap i London och ekonomi i Sofia. Mladenov sade till bulgarisk radio att hans främsta prioritering är att återvinna Bryssels förtroende. 2008 beslöt EU att frysa biståndsmiljoner till Bulgarien med anledning av omfattande bedrägerier.

Zjeleva ansågs av EU-parlamentet alltför okunnig inom sitt tilltänkta sakområde: humanitärt katastrofbistånd. Bulgariens nya kandidat Kristalina Georgieva väntas få samma ansvarsområde som Zjeleva skulle ha fått. Georgieva är vice ordförande i Världsbanken och anses ha bra förutsättningar att klara utfrågningen den 3 februari.