Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Budkavledans genom Sverige

Folkdansarnas riksorganisation Svenska Folkdansringen fyller 100 år i år och då har de, som ett led i firandet, skickat ut en Budkavledans till folkdanslagen i södra och till norra Sverige. Vi i Anundsjöringen stod nu som värd när dansen kom norrifrån, närmare bestämt från Umeå och Björkstalaget.

Annons

Anundsjöringens ledare Marina Viström hälsade alla välkommen och förutom Björkstalaget och Anundsjöringen var det dansare från Sollefteågillet, Öbackaringen, Murbergsgillet, Nolagillet och Nätragillet, sammanlagt var det cirka 50 dansare som deltog.

Från vårt distrikt Ångermanland kommer sedan det att bli Murbergsgillet som åker till Sundsvall, Medelpad den 18 februari och förmedlar budkavlen vidare.

Dansen ska dansas i samtliga distrikt i Sverige så alla danslag får lära sej den och sedan när den uppvisats på Folkdansringens 100-årsjubileum som äger rum i Stockholm i juli, kommer den att bli nedtecknad på papper. Det blir då spännande att se hur den har blivit uppfattad och tolkad på sin resa genom Sverige.

Dansen fick nu inte filmas eller antecknas ner, utan den fick bara visas och dansas för att sen för oss bara kommas ihåg. De två paren från Björkstalaget visade dansen för oss på ett mycket bra sätt så nu gäller det bara att minnas den.

Efter dansen bjöd Anundsjöringen på fika och det blev ett glatt surr om hur mycket vi nu ska komma ihåg innan vi skildes åt.

Tack alla dansare för en trevlig dag tillsammans!

Eleonore Nordin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel