Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budkavle för livet – idrottsstjärnor ställer upp för Sollefteå sjukhus

Gräddan av idrottare i Ådalen ställer upp på söndag när en budkavle om en bättre sjukvård går från Sollefteå via Kramfors till Härnösand. Storheter som Helena Ekholm, Jörgen Brink, Mattias Timander, Anna Olsson och Annette Norberg finns med.

Annons

Den fjärde september manifesteras det runt om i hela landet i ett upprop kallat "Slut på rean – en annan vård är möjlig."

– Här hos oss har vi redan manifesterat, i Örnsköldsvik, Kramfors och Härnösand. Därför gör vi den här budkavlen i stället, säger Nils-Gunnar Mohlin, ordförande i den ideella föreningen Sollefteå Framtidens akutsjukhus.

Manifestationerna genomförs i hela landet för att belysa den, som man anser, katastrofala sjukvårdspolitik som bedrivs på många håll. I Ådalen kallar man initiativet en "Budkavle för livet".

Nils-Gunnar Mohlin påminner om presskonferensen för en dryg vecka sedan där höga tjänstemän, enligt föreningen, visade att de inte klarar av att skapa förutsättningar för god vård i hela länet.

Läs också: Kirurgakuten i Sollefteå fortsatt stängd.

Föreningen är också kritisk mot att det inte kan verifieras att det verkligen görs ansträngningar för att rekrytera personal med mera.

Budkavlen startar i Sollefteå sjukhus på söndag morgon. Där läses budkapet upp av Nils-Gunnar Mohlin. Dessutom finns flera talare på plats, bland annat Lars Rocksén från Ångermanands läkarförening och Mårten Svensson, specialistläkare allmänmedicin.

Förra skidskyttedrottningen Helena Ekhom tar sedan hand om budkavlen och lämnar springande sjukhuset. Hon avlöses av dubble Vasaloppsvinnaren Håkan Westin som i sin tur överlämnar till gamla OS-simmaren Bengt Jönsson, den sistnämnde simmar en sträcka från campingen över till kommunhuset.

Där tar Mattias Timander över på inlines och sista sträckan ut ur stan tar Jörgen Brink på rullskidor. Därefter tar Magnus Jonsson över på mountainbike innan han lämnar över till Höga Kusten Cyklistteam som tar den långa vägen till Kramfors,

I Kramfors möter först curlingspelaren Kristina Ulander på rullstol och sedan OS-guldmedaljören Anna Olsson. Därefter läses återigen budkavlen upp och talarna följer med.

Härnösands cykelklubb tar sedan huvuddelen av vägen till Härnösand där Tommie Sjölin tar över. Han lämnar sedan till curlingmästaren Anette Norberg som tar budkavlen den sista biten till landstingets kanslihus. Där blir det samma ceremoni som i Kramfors och Sollefeå innan budkavlen lämnas över till en representant för landstinget.

Nils-Gunnar Mohlin poängterar att den här landsomfattande markeringen är ett initiativ från personalen.

– Vi hjälper till att ge en plattform där de kan få fram sitt budskap och jag hoppas att personalen kommer ut till de platser där vi finns och visar sitt deltagande, säger han.

Personalen protesterar mot dagens ledning och styrning av sjukvården i landet.

– Vi har förslag på en annan driftform, en sammanhållen vårdkedja. Kan vi få till det hos oss kan vi bli en förebild för hela landet, säger Nils Gunnar Mohlin.

Budkavlen kommer att tas emot av Landstingsfullmäktiges presidium, Anette Lövgren och Rodney Engström. Ordföranden, Hans Stenberg, avled hastigt för ett par dagar sedan.

■ ■ För mer nyheter om Sollefteå, klicka här – och följ Allehanda.se Sollefteå på Facebook.