Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgetstrid stoppar USA-siffror

Annons

Stängda myndigheter och hundratusentals offentliganställda utan lön i USA är inte bara en kraftig bromskloss på tillväxten. Det skapar även en växande osäkerhet kring hur USA-ekonomin går.

I dag uteblev månadssiffrorna för augusti om USA:s arbetsmarknad från landets arbetsmarknadsdepartement. Departementets statistikbyrå är nedsläckt då det saknas finansiering till följd av dödläget om budgeten i kongressen.

De uteblivna siffrorna är det hittills allvarligaste exemplet på att det så länge myndigheterna är stängda kommer sprida sig en allt större osäkerhet på finansmarknaden. Problemet kan beskrivas som växande svarta fläckar på kartan i de modeller som används för att göra ekonomiska prognoser och beräkningar inför beslut och rådgivning.

Det skapar en osäkerhet om var vi befinner oss. Man famlar i mörkret lite grann, säger SEB:s USA-expert Mattias Bruér. Konsekvensen blir ju att Fed (USA:s centralbank) och privata aktörer inte har riktigt full koll på vad som händer med amerikansk ekonomi just nu, tillägger han.

Nästa räntebesked från Fed ska meddelas den 30 oktober.

Fed och USA:s finansinspektion omfattas inte av stängningen. Och statistik och index från privata institut, som mäklarstatistik och inköpschefsindex, kommer inte heller påverkas av den federala budgetkrisen.

Mer läsning

Annons