Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgetoptimism gav glad börs

Annons

Världens marknader står och faller med det amerikanska budgetstupet.

Optimistiska kommentarer om förhandlingarna fick kurserna att stiga världen över.

Stockholmsbörsen var inget undantag och OMXS-index steg 1,4 procent till 336,7.

Det amerikanska så kallade budgetstupet är en ekonomisk straffmekanism som republikaner och demokrater enats om. Idén är att en rad åtstramningar och skattehöjningar som är synnerligen förhatliga för båda sidor automatiskt ska träda i kraft om en uppgörelse om budgeten inte nås. Den sammanlagda effekten är så stor att den globala ekonomin riskerar att drabbas.

Så när representanthusets republikanske talman John Boehner uttalade sig positivt om förhandlingarna och president Barack Obama sade att han tror på en uppgörelse före jul, steg kurserna på de flesta håll i världen.

SSAB, som meddelade att man fortsätter sitt sparprogram trots att man inte fått alla fack med sig, steg mesta av alla storbolag på Stockholmsbörsen, upp 3,5 procent.

En euro steg med fyra öre och kostade 8:65 kronor (8:61) och en dollar 6:66 kronor (6:68). Den tvååriga statsobligationen steg till 0,72 procent (0,71) och den tioåriga steg till 1,48 procent (1,46). Siffrorna inom parentes är slutkursen från föregående handelsdag.

Mer läsning

Annons