Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brutala bilder från Kaukasus

I veckan når den olympiska elden Sotji. Samtidigt börjar omvärlden få upp ögonen för konflikterna i regionen. Fotografen Pieter ten Hoopen har rest i Kaukasus och är pessimistisk.

Annons

– Många tror att våldet kommer eskalera efter OS, säger han.

En timmes bilfärd från Sotji vid Svarta havet ligger Nordkaukasus, en region starkt präglad av våld, korruption och väpnade konflikter. Dit reste fotografen och filmaren Pieter ten Hoopen tillsammans med människorättsorganisationen Civil Rights Defenders för att göra ett bildreportage om Dagestan, Tjetjenien och Ingusjien. Nu visas hans bilder och en dokumentär på Fotografiska i Stockholm.

– Våldet finns överallt. Dagestan var extremt, bara den tiden vi var där exploderade tre bomber. Dels är kriminaliteten enormt utbredd, dels bekämpar ryska myndigheter terrorism med våldsamma metoder, säger Pieter ten Hoopen.

Han började ta stillbilder, men insåg ganska snart att vittnesmålen, människor vars anhöriga mördats, kidnappats eller torterats, gjorde sig bäst på rörlig film. Resultatet blev den korta dokumentär som ingår i utställningen.

– Det är hemska berättelser, jag tror inte man kan ta in mer än 13 minuter. Fotografiet i all ära, men för att nå ut med de här berättelserna behövs filmen, jag älskar möjligheterna den ger.

Utställningen visas samtidigt som de olympiska spelen pågår i Sotji, ett OS som blivit ovanligt infekterat.

– OS är förstås något i grunden positivt. Men jag har svårt att smälta att alla dessa brott mot de mänskliga rättigheterna fortsätter att ske bara ett par hundra kilometer bort.

I Dagestan tror många att våldet kommer att eskalera så snart OS är slut, att Putin då kommer att ingripa militärt för att tillämpa den "tjetjenska modellen" även här.

– Jag har dokumenterat konflikter i tolv år och brukar alltid kunna se en väg vidare. Men i norra Kaukasus finns det väldigt få ljusglimtar. Jag vill inte göra journalistik som är enbart negativ, men i det här fallet - my God!, säger Pieter ten Hoopen.

Mer läsning

Annons